Arz ve Talep Nedir? Arasındaki Farklar
Arz ve talep temel ekonomik kavramlar olmasının yanı sıra serbest piyasa ekonomisinin önemli bir parçası olarak kabul edilir. Arz ve talebin kaynağı bir pazar olmakla birlikte bir ürün veya hizmet miktarını ilgilendirmektedir. Talep alıcıların satın almak istediğiniz ürün veya hizmet miktarıdır. Arz ve talep arasındaki ilişki mal ve hizmetlerin fiyatı üzerinde önemli bir etkisi vardır.
Talep Kanunu Nedir?
Talep kanunu anlamak arz ve talep arasındaki ilişkiyi öğrenmek açısından önemlidir. Talep yasasına göre fiyat talebi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Esasen yüksek fiyatlar, bir ürün veya hizmet için daha az talep sağlamaktadır. Bir öğenin ya da hizmetin fiyatı yüksek olduğunda bireysel ürün satın alan kişiler daha değerli olan öğeleri daha uygun fiyatlara satın almayı tercih edeceklerdir. Bu yüzden o öğenin fırsat maliyeti çok yüksek olduğu için talep düşük olabilir.
Arz Kanunu Nedir?
Arz kanunu da arz ve talep arasındaki ilişkiyi anlamak için önemlidir. Arz yasasına göre bir ürün veya hizmetin daha yüksek miktarları daha yüksek bir fiyata temin edilir. Mal ve hizmetleri üretenlerin daha yüksek fiyatlar sunması durumunda daha fazla arz sağlanır. Çünkü, fiyat yüksek olduğunda malı arz etmek isteyen yani satmak yada üretmek isteyenler daha fazla olur.
Arz ve Talep Arasındaki Fark Nedir?
Arz ve Talep arasındaki farkı bir örnekle açıklayalım. Bir hediye düşünün ki fiyatı 100 TL olsun. Hediyenin fiyatı artarak 200 TL olduğunda kar oranı artacaktır. Buda arzı arttıracaktır. Yani hediyeyi satmak isteyen üretici sayısını arttıracaktır. Aynı şekilde fiyatın artması talebi yani satın almak isteyen kişi sayısını azaltacaktır. Arz ve Talep arasındaki ilişkiyi bu şekilde örneklemek mümkün. Arz, ürünün satılmak istenen kişi sayısını gösterirken, talep ürünü satın almak isteyen kişi sayısını göstermektedir.
Yine aynı örnekten devam edecek olursak, eğer arz edilen ürün fazla üretilmişse ve talep edilenden fazla olursa yani arz edilen ama satılamayan ürün arz fazlası olarak tanımlanır. Bir ürün tükendiğinde eğer talep halen varsa, var olan talebe talep fazlası denir. 5 tane üretilen ayakkabıyı 7 kişi almak istiyorsa, 2 kişi talep fazlası olur.
Arz ve talep miktarının eşit olması mümkündür. Bunun için verilen ürünlerin veya hizmetlerin miktarı bu ürün ve hizmetlere olan talebe eşit olmalıdır. Bu elde edilirse ekonomi denge halinde olur.
Sponsorlu BağlantılarAz çok birikimi olan herkesin derdi elindeki paranın değerin...
En para son dönemde oldukça fazla talep gören masrafsız bank...
İş etiği, işin sürekliliği ve adil şekilde süre gelmesi için...
Forex piyasası deyince akla hemen dünyanın en çok işlem yapı...
Fatura ödemeleri her ay vaktimizi alan sorumluluklardan biri...
Taşı toprağı ile altın şehrimiz İstanbul’da ofis kiralamak i...
Paypal Nedir? Paypal çevrimiçi şeklinde sarfedilen para tran...
Altın için 2014 yılı netleşmeye başladı. Ekonomik tahminler ...
Günümüzde çok yaygın hale gelmiş bulunmakta ve hatta bazı ki...
Altın fiyaatlarının yükselecek mi yoksa düşecek mi? konusu m...
Paykasa; artık Türkiye'de de sık olarak kullanılmaya başlaya...
IBAN numarası, bankalar tarafından her müşteriye verilen öze...
Günümüz ilerleyen teknolojisi sayesinde güçlü bilgisayar yaz...
Siyasi Riskler ve Güçlü Enflasyon Avrupa Merkez Bankası'nın ...
Online ödeme sistemleri arasında en güvenilir ödeme sistemi ...