Pap Smear Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Rahim ağzı kanseri rahmin alt kısmındaki hücrelerde gelişen bir kanser türüdür. Bu bölgeye serviks denmektedir. Serviks küçük, dar ve uterusu vajinaya bağlamaktadır. Spermin uterusa geçmesi için bir giriş sağlamaktadır. Ayrıca serviks aylık adet kan akışı veya doğum sırasında bebek için uterustan bir çıkış sağlamaktadır. İki bölüm ve iki farklı tipte hücre oluşmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
Endocerviks: Bu serviksin en iç kısmıdır. Rahimden vajinaya giden tüneli çizmektedir. Mukus sekresyonundan sorumlu olan uzun, sütun benzeri hücreler içermektedir.
Ektoserviks: Bu serviksin dış kısmıdır ve vajinaya çıkmaktadır. Ektokervik, mikroskop altında balık pullarına benzeyen yassı hücrelere ev sahipliği yapmaktadır.
Bu iki hücre tipinin buluştuğu yer, çoğu servikal kanser ve kanser öncesi hücrelerin oluştuğu yerdir.
Pap Smear Nedir?
Yönergeler düzenli Pap smear’ları önermektedir, ancak kişinin belirli risk faktörleri varsa doktor daha sık test yapılmasını önermektedir. Pap smear, doktorların anormal hücreleri ve kanseri tespit etmesine yardımcı olabilecek bir tarama aracıdır. Serviksten hücreleri örnekleyerek çalışmaktadır. Serviks kanseri taraması, serviks kanserinin erken teşhisi için hayati önem taşımaktadır. Erken tanı ile etkili tedavi genellikle mümkündür. Doktorlar bu amaçla iki test önermektedir ve bu testler aşağıdaki gibidir:
• Anormal hücreleri kontrol eden Pap smear
• Hem varlığını hem de türünü ortaya çıkarmak için HPV’den DNA’yı tespit eden insan papilloma virüsü (HPV) testi
Bu bilgi, doktorun kişinin serviks kanseri olup olmadığını veya bu hastalığı geliştirme riskinin yüksek olup olmadığını belirlemesine yardımcı olmaktadır. Bu testler bazı rahatsızlıkları tespit etmektedir. Bu rahatsızlıklar aşağıdaki gibidir:
• Kanser öncesi hücre değişiklikleri
• HPV varlığı
• Kanser varlığı
Ayrıca bu testler her hangi bir teşhise yol açarsa, kişi tedaviye başvurmalıdır. Rutin tarama her zaman her iki testi de aynı anda otomatik olarak içermemektedir, ancak kişi Pap smear ile aynı anda bir HPV testi isteyebilmektedir. Amerikan Kanser Derneği’ne (ACS) göre, Pap smear’in ortaya çıkmasından sonra serviks kanserinden ölümler önemli ölçüde azalmıştır.
Pap Smear Testi Sırasında Ne Olur?
Doktor jinekolojik pelvik muayene sırasında genellikle Pap smear uygulamaktadır. Serviksleri inceleyebilmeleri için spekulum adı verilen bir aracı vajinaya sokarlar. Daha sonra, bir fırça veya spatula kullanarak bir servikal hücre örneği alırlarak test için gönderilmektedir. Mümkünse, adet akışı sırasında, özellikle de akış ağırsa, Pap smear’ı kullanmaktan kaçınmak en iyisidir, çünkü bu testin sonuçlarını etkilemektedir. Bununla birlikte, kişi sadece adet sırasında test yapma şansına sahipse, katılmaktan daha iyidir. Bir kişi testten önce temizlemek için vajinaya yıkanmamalı veya herhangi bir şey koymamalıdır. Doktorlar çoğu zaman duş almayı önermez.
Pap Smear Testi Ne zaman Yaptırmak Gerekir?
Pap smear sıklığına ilişkin öneriler birkaç faktöre bağlı olarak değişmektedir. Bu faktörler aşağıdaki gibidir:
• Yaş
• Tıbbi geçmiş
• Rahimdeyken dietilstilbestrol’e (DES) maruz kalma
• HIV durumu
• Kişinin HIV nedeniyle zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olup olmadığı
Amerika Birleşik Devletleri Önleyici Hizmetler Görev Gücü (USPSTF) Pap Smear testi için önerilerde bulunmuştur. Bu öneriler aşağıdaki gibidir:
• 21-29 yaşlarındaki kadınlar her 3 yılda bir Pap testi yaptırmalıdır
• 30-65 yaş arası kadınların her 3 yılda bir Pap testi, her 5 yılda bir HPV testi veya her 5 yılda bir Pap ve HPV ko-testi yaptırmalıdır.
65 yaşından sonra, çoğu kadının Pap smear’a ihtiyacı bulunmamaktadır. Bununla birlikte, her bireyin risk faktörleri değişiklik göstermektedir. Geçmişte anormal test sonuçları olanlar ve birden fazla partnerle cinsel olarak aktif olanlar daha sık testlere ihtiyaç duymaktadırlar. Rahim ve serviksin cerrahi olarak çıkarılması olan total histerektomide sonra artık bir Pap smear’ı gerekli olmamaktadır. Kanserli veya prekanseröz hücreleri olduğu için histerektomi geçiren herkes düzenli testlere devam etmelidir. Herkesin farklı ihtiyaçları bulunmaktadır, bu nedenle kişilerin serviks kanseri geliştirme risk faktörleri ve tarama ihtiyacı hakkında doktorlarıyla konuşmaları önemlidir.
Sponsorlu BağlantılarBulaşık makinesi almaya karar verdiyseniz yada eski bulaşık ...
Stres kaygıya yol açabilir ve elbette ne birinin ne de diğer...
Alkol kullanım dengesizliği veya alkol bağımlılığı tedavisin...
Sivilce izleri, yara izleri, pütürlü bir görünüm, güneş leke...
Askorbik asit, yani daha çok bilinen adıyla C vitamini, çok ...
Sincan diş sağlıklı hizmet için var olan Alyadent özel diş k...
İleri demans, palyatif bakımın gerekli olduğu bir durumdur, ...
Kış aylarının hastalıkla dolu yüzünü gördüğümüz şu günlerde ...
Anormal psikoloji, zihinsel işlev bozukluğunun nedenlerinin ...
Akraba evliliği günümüzdee çok fazla gerçekleşmekte olan ve ...
Balın ne kadar yararlı olduğunu bilmeyen yoktur. Ancak, neye...
Başınız, boynunuz, sırtınız ve ayaklarınız dahil olmak üzere...
Üşümek sürekli olmadığında bir sorun teşkil etmesede, çevren...
Özellikle ergenlik döneminde yüzdeki çıkan sivilceler oldukç...
Kan sulandıran yiyecekler özellikle kan hastalığı olan kişil...