Hidrolik Pres Nedir ve Nasıl Çalışır?

Sponsorlu Bağlantılar

Hidrolik pres, metalik malzemeleri ezmek, düzleştirmek veya kalıplamak için bu malzemelerin yerleştirildiği bir yatağa veya plakaya sahip bir makinedir. Hidrolik pres kavramı, kapalı bir sistemdeki sıvılar üzerine basınç uygulandığında, sistemdeki basıncın her zaman sabit kaldığını belirten Pascal teorisine dayanmaktadır. Basit bir deyişle, hidrolik pres, bir şeyi ezmek için sıvılara uygulanan basıncı kullanan bir makinedir. Joseph Bramah hidrolik presini icat etmiştir ve bu yüzden Bramah Press olarak da bilinmektedir. Daha önce endüstriyel bölgeye gidenler, muhtemelen bir hidrolik presle karşılaşmış olabilirler. Görmüş olabilecekleri makineler, otomobilleri ezmek, metal nesneleri kalıplamak, dökmek için ve bir dizi başka uygulama için kullanılmaktadır. Sonlu ve küçük bir alana yüksek basınç uygulanmasını içeren her türlü çalışma, hidrolik pres için mükemmel bir iştir.

İlke

Hidrolik pres Pascal İlkesine dayanmaktadır. Pascal ilkesi 1647-1648 Fransız matematikçi Blaise Pascal tarafından kurulmuştur. Bu prensip akışkanlar mekaniğinde, bir noktadaki basıncın sonsuz bir yöne sahip olduğunu ve böylece sınırlı sıkıştırılamayan bir sıvının herhangi bir noktasında değişen basıncın, her yerde aynı değişikliğin gerçekleşeceği şekilde sıvı boyunca iletildiğini belirten bir prensiptir. Matematiksel olarak yazıldığında prensip şöyledir:

P, hidrostatik basınç veya daha basit bir ifadeyle, bir sıvı sütunundaki iki noktanın basınç farkıdır. Basınç için SI birimi Paskal cinsindendir. Burada, metreküp başına kilogram cinsinden sıvı yoğunluğudur. Yukarıdaki denklemdeki g terimi, yer çekiminden kaynaklanan ivmeyi gösterir (saniyedeki kare başına metre cinsinden ölçülür). h, sıvının metre cinsinden ölçülen sıvı kolonundaki ölçüm noktasının üzerindeki yüksekliğidir. Belirtilen denklem sezgisel olarak çok iyi anlaşılabilecek bir denklemdir. Basınçtaki değişiklik, sıvının birim hacmi başına sıvının potansiyel enerjisindeki değişime bağlı olarak meydana gelir ve bu da yer çekiminden kaynaklanan ivmeden kaynaklanır.

Hidrolik Preslerde Çalışma

Hidrolik pres Pascal Yasası temelinde çalıştığı için çalışması hidrolik sisteme benzemektedir. Hidrolik pres, silindir, pistonlar, hidrolik borular, vb. içeren bir hidrolik sistemde kullanılan temel bileşenlerden oluşmaktadır. Bu presin çalışması çok basittir. Sistem iki silindirden oluşur, sıvı (genellikle yağ) küçük çaplı silindire dökülmektedir ve bu silindir köle silindiri olarak bilinmektedir. Bu silindirdeki piston, bir borudan akan sıvıyı daha büyük silindire sıkıştıracak şekilde itilmektedir ve daha büyük silindir ana silindir olarak bilinmektedir. Basınç daha büyük silindir üzerine uygulanmaktadır ve ana silindirdeki piston sıvıyı orijinal silindire geri itmektedir. Daha küçük silindirler tarafından sıvılara uygulanan kuvvet, ana silindire itildiğinde daha büyük bir kuvvet ile sonuçlanmaktadır. Hidrolik pres çoğunlukla metalleri ince tabakalara sıkıştırmak için büyük bir basıncın gerekli olduğu endüstriyel amaçlar için kullanılmaktadır. Endüstriyel bir hidrolik pres, üzerinde çalışılacak malzemeyi, malzemeyi ince bir tabaka halinde ezmek veya delmek için pres plakalarının yardımıyla kullanılmaktadır.

Uygulamalar

Hidrolik presleme için yaygın kullanım esas olarak dövme, perçinleme, kalıplama, kesme, delme, derin çekme ve metal şekillendirme işlemleri için kullanılmaktadır. Havacılık ve otomotiv endüstrisinde hafifliğin büyümesi ve önemi ile Termoplastikler, Kompozitler, SMC Sac Kalıplı Kompozitler, RTM Reçine Transfer Kalıplama, GMT Cam Mat Transferi ve Karbon Fiber Kalıplama alanlarında sürekli olarak daha fazla uygulama geliştirilmektedir. Tüm bu uygulamalar hassas kontrol ve tekrarlanabilirlik gerektirmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

İnstagram Beğeni Nasıl Arttırılır?
İnternetin gelişmesi ve bilişim çağında olan bizler için sos...
Eposta Açmak için Ne Gerekli?
Google mail hesabı nasıl açılır? bilmeyenler için bugün hazı...
İnternetten Film İzleme Önerileri
Birçok insan sinemaya gidememekte veya vizyona giren yeni fi...
Kariwa Nükleer Santrali Nasıl Bir Santraldir?
Kariwa Nükleer Santrali, Japonya‘nın Niigata Eyaleti’nde, Ja...
Tata Otomobil Almak Mantıklı Mıdır?
Otomobiller hayatımıza girdiğinden beri birçok işimizin kola...
İnstagram Takipçi Nasıl Kazanılır?
Sosyal ağlar içinde Facebook kullanımından hemen sonra gelen...
Email Kaydolmak için Gereken Bilgiler
Hayatımıza giren teknolojik kavramlardan birisi olan mail se...
İnstagram Takipçisi Nasıl Yükselir?
İletişim boyutunun değiştiği çağımızda mobil kullanımda ve p...
SSD - HDD Arasındaki Farklar ve SSD Avantajları
SSD Harddiskler ile ilgili bilgi kapasitesi olmayan bilgisay...
Greenwashing (Yeşil Aklama) Nedir? Nasıl Belirlenir?
Yeşil bir pazarlama stratejisi olan yeşil aklama (ya da yeşi...
Domain Nedir? Whois Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Domain aslında herkesin bildiği bir şeydir fakat isim olarak...
Bruce Nükleer Santrali Nedir?
Bruce Nükleer Santrali, 1960’lı yıllarda Ontario Enerji Komi...
İnternet Üzerinden Para Nasıl Kazanılıyor?
SEO uzmanları tarafından projelerinizi değerlendirilerek ara...
Biyoinorganik Kimya Nedir?
Biyoinorganik kimya, yaşamın temel bileşenleri olan organik ...
Google Algoritmalarını Geçen SEO Çalışmaları
Her geçen gün gelişen Google algoritmaları sitelerin ön plan...