Soğuk Hangi Sebeple Dişimizi Acıtır?
Hasarlı veya hassas bir dişle soğuk bir şeyi ısırmak, özellikle dayanılmaz bir ağrı türünü tetikleyebilir, ancak bilim adamları bu ağrı sinyalinin nasıl iletildiğini hiçbir zaman tam olarak anlayamadılar. Son yapılan çalışmada bir ana şüphelinin TRPC5 adlı bir protein olduğunu ortaya koydular. Peki TRPC5 proteini nedir ve ağrıya nasıl sebep oluyor birlikte inceleyelim.
TRPC5 Proteini Nedir?
Geçici reseptör proteini 5 olarak da bilinen kısa geçici reseptör potansiyel kanalı ,insanlarda TRPC5 geni tarafından kodlanan bir proteindir. TRPC kanalları, insanlarda drosophila TRP kanalları ile en yakından ilişkili kanalların alt ailesini oluşturur. Memeli beynindeki baskın TRPC kanalları TRPC 1,4 ve 5’tir ve hipokampus , prefrontal korteks gibi kortikolimbik beyin bölgelerinde yoğun şekilde ifade edilirler.
TRCP5 proteini, diş minesinin hemen altında dentin kabuğunu oluşturan dişlerin içindeki odontoblast adı verilen hücrelerde bulunur . Odontoblastlar dişin şeklini destekler. Araştırmacıların keşfettiği gibi, bu hücreler aynı zamanda soğuk algılayıcılar olarak da görev yapıyor.
TRPC5 , kalsiyum gibi kimyasalların belirli koşullar altında hücre zarları yoluyla sinyallenmesine izin veren bir ağ geçidi olan iyon kanalıdır. Böylece soğuğa tepki verirler.
Dişlerdeki ağrı veya aşırı duyarlılığa yardımcı olmak için bu bulgulara dayanarak yeni tedaviler geliştirilebilir. Sakız yoluyla veya doğrudan dentine uygulanan şeritler yoluyla iletilebilmesi olasıdır.
Soğuk Algılama Nasıl Bloke Olur?
Massachusetts General Hospital’dan patolog Jochen Lennerz in de vurguladığı gibi diş ağrısını önlemek için soğuk algılama işlemine artık nasıl müdahale edilebileceğinin bilinmesi çok fayda sağlayacaktır.
Soğuk Neden Dişimizi Ağrıtır?
Daha önce TRPC5’i potansiyel bir sıcaklık sensörü olarak tanımlayan araştırma ekibi, farelerle yapılan deneylerde TRPC5’i kodlayan genden yoksun olan farelerin dişlerinin soğuğa maruz kalmasına normal şekilde tepki vermediğini buldu. Protein iyon kanallarını bloke etmek için kimyasalların kullanılması da aynı etkiye sahipti.
Deney farelerle yapılmış olmakla birlikte insan dişinin detaylı analiziyle aynı algılamanın insanda da mevcut olduğu anlaşılmıştır. Çıkarılan insan dişlerinin yakın bir analizi yapıldı.
Buna göre dişler dekalsifiye edildiler, sonra bir epoksi reçinesine kondular, sonra dikkatlice dilimlendiler. Odontoblast hücrelerinde aynı TRPC5 kanallarını ortaya çıkardı. Sonuç, aynı algılamanın insan dişlerinde de gerçekleştiğini ortaya koymuştur.
TRPC5 proteini vücudun başka yerlerinde bulunur ve daha önce soğuğu hissettiği ve belirli biyolojik eylemleri tetiklediği gösterilmiştir. Şimdi, dişlerdeki odontoblastların içinde de çalıştığını biliyoruz ve bu, dişlerinde tedavi edilmemiş çürüklerle yaşayan yaklaşık 2,4 milyar insan için biraz rahatlama anlamına gelebilir.
Sponsorlu BağlantılarSoğuk algınlığı, grip ve COVID-19 tehdidiyle birlikte bağışı...
Düz taban sorunu ayağın iç kısmında yer alan ayak kemerinin ...
Moleküler biyolojinin merkezi dogmasının temel adımı, mRNA’n...
Diş temizliği günlük öz bakım sorumluluklarımızdan biridir. ...
Çil nadirende olsa toplumumuzda görülen bir durumdur. Çilli ...
Muzu sevmeyen yoktur herhalde. Muzun faydalarıda oldukça faz...
Birçok hastalığın tedavisinde ve özellikle mikropların temiz...
Oldukça acı veren yanık, insanın başına gelecek en büyük pro...
Kulaklarımız bizim için hayati önem taşır, onlarla dünyadaki...
Maden suyunun faydalarını bilmeyen hemen hemen yok gibi. Fak...
Saçkıran, belirtilerini hemen göstermeyen ve yavaş yavaş saç...
Günümüzde ağrılar, sızılar ve daha pek çok farklı kronik ağr...
Temizliğin insan bedeni ve insan ruhu için önemli olduğu ger...
Her insan mutlaka birkez "Acaba zehirlendim mi?" sorusunu ke...
Şeker hastalığının en çok zarar verdiği bölgelerden biride g...