Çiğ Gıda Diyeti Nedir? Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar

Çiğ gıda diyeti ya da çiğ beslenme, en az yüzde 70 pişmemiş, işlenmemiş ya da minimum düzeyde işlenmiş gıdalardan oluşur. Çiğ yiyeceklerin çoğu bitki temellidir, ancak çiğ gıda beslenmesi uygulayan bazı kişiler çiğ yumurta, süt ürünleri, et veya balık da yerler. Çiğ yemenin ne olduğu konusunda bazı tartışmalar vardır fakat genellikle 40 ila 48 santigrat dereceden fazla ısıtılmamış bir yiyecek çiğ olarak kabul edilir. Çiğ diyette rafine yağlardan, şekerlerden ve undan, makarnadan, sofra tuzundan, çay, alkol ve kahveden, pastörize meyve sularından ve süt ürünlerinden, diğer işlenmiş yiyecek ve atıştırmalıklardan kaçınılmalıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri hoşa giden sağlıklı yiyeceklerden aldığını iddia etmektedirler.

Yemekler Nasıl Hazırlanabilir?

Yemekleri hazırlamada kullanılan birçok yöntem çiğ gıda diyetine iyi uyum sağlayabilir. Suyunu sıkma, harmanlama, kurutma (dehidratörle ya da gıda kuturucuyla), yavaş ısıtma, ıslatma ve filizlendirme (çimlendirme) gibi temelde yiyeceklerin ısıtılmasını gerektirmeyen teknikler yaygın olarak kullanılır. Bu diyette yiyecekler doğranabilir ve karıştırılabilir. Çoğu sebze ya da meyve hiçbir hazırlık gerektirmeden doğrudan yenebilir, diğerleri bazı işlemlerden geçirilebilir. Tahıllar ya da fasulyeler suda bekletilebilir, ya da bazı tahıllar çimlendirilerek tüketilebilir. Kurutulmuş meyveler, çeşitli sebzelerin ve meyvelerin sıkılıp karıştırılmasıyla oluşturulan smoothieler de bu diyeti uygulayanlar tarafından tercih edilebilir.

Çiğ Gıda Diyeti Nedir? Artıları ve Eksileri Nelerdir?Öğünler İçin Çeşitli Fikirleri

Çiğ gıda diyetini uygulayanlara aşağıdaki besin değerleri yüksek öğün tarifleri fikir verebilir:

Kahvaltı: Kahvaltı için ceviz, keten tohumu, hurma, yulaf, kinoa, chia tohumu bir araya getirilerek granolanın çiğ hali olan “rawnola” hazırlanabilir. Bu kahvaltılığa kivi, mango, yaban mersini gibi meyveler, meyve suları ya da badem sütü, soğuk sıkım zeytinyağı eklenebilir.

Ara öğün: Smoothieler ara öğünler için iyi seçimlerdir. Kişinin tercihine göre muz, yaban mersini, karalâhana, karpuz gibi çeşitli sebze ve meyveler kullanılabilir.

Öğle yemeği: Mutfak robotundan geçirilmiş karnabahar, brokoli, küçük doğranmış yeşil soğan, sarımsak, edamame (olgunlaşmamış, yeşil soya fasulyesi) ve biberin yapışmaz bir tavada, düşük ısıda çok az sıvı yağ ile birkaç dakika sotelenmesi ile hazırlanan karnabahar pilavı öğle yemeği için besleyici bir seçenek olabilir. Çeşitli baharatlarla tat kazandırılabilir.

Akşam yemeği: Akşam yemeği için çiğ biber, kabak ve yer fıstığı ile hazırlanan pad-Thai adı verilen Tayland usulü bir salata tercih edilebilir. Bu salataya tavuk, karides, yeşil soğan, sarımsak, soya sosu ve fasulye filizi de eklenebilir, yeşil limon suyu, soğuk sıkım zeytinyağı, bir miktar deniz tuzu ile tat kazandırılabilir. Salatanın üzerine ezilmiş, doğranmış ya da bütün olarak fındık, badem, yer fıstığı ya da kaju fıstığı ilave edilebilir.

Ayrıca kaju fıstığı, Hindistan cevizi ve hurma kullanılarak hazırlanan vegan tarzı limonlu cheesecake ve benzeri çiğ maddeler kullanılarak tatlılar hazırlanabilir. Kakao parçacıklarının ya da kırıklarının (kurutulmuş, kavrulmuş fermente kakao çekirdeklerinin kabukları çıkarıldıktan sonra ezilmesi ve küçük parçalara ayrılmasıyla oluşan kakao kırıkları) kaju fıstığı ve hurma ile birleştirilmesiyle çikolatalı kurabiyeler de yapılabilir.

Çiğ Gıda Diyetinin Avantajları

Çiğ gıda diyetini savunanlar bu diyetin kilo kaybı, daha fazla enerji, kronik hastalıklarda düzelme, daha iyi genel sağlık, ekolojik ayak izinde azalma gibi birçok faydası olduğuna inanmaktadır. Araştırmalar bu iddiaların yalnızca bazılarını desteklemektedir.
İşlenmiş, sağlıksız gıdaya yer vermez: Çiğ diyet taze meyve ve sebzeden oluşur, bu da vitaminlerin, minerallerin ve liflerin bol olduğu anlamına gelir. Bol miktarda sağlıklı yağ sağlayan kabuklu yemişler, tohumlar ve yağlar içerir. Tüm bunlara ek olarak, taze çiğ yiyecekler pişmiş emsallerinden daha fazla nemlendiricidir. İşlenmemiş gıdalar yer aldığı için çiğ beslenme diyeti gereksiz yiyeceklerin miktarını en aza indirir. İmal edilmiş yiyecekler genellikle yetersiz beslenmeyle ilişkili bileşenler (şeker, fazla tuz, telaffuzu bile zor olan tuhaf kimyasal katkı maddeleri)içerir.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Salata Yiyerek Zayıflanır Mı?
Sağlıklı bir kilo verme programı düşündüğünüzde, karşınıza ç...
Kış Gelinleri için Zayıflatan Diyet
Bildiğiniz gibi kış sezonu kilo almaya daha müsait bir sezon...
Hızlı Kilo Vermenin Pratik Yöntemleri
Yaz aylarında vermiş olduğunuz kiloları kış aylarının yaklaş...
İştah Kapatan Bitki Çayları ve Otlar
Kilo vermek için sadece diyet yapmak yada spor yapmak gibi y...
Meyve ve Sebze Diyeti
Diyet yaparken en önemli ve en hızlı şekilde kilo vermenin y...
İsveç Diyeti İle 2 Haftada 20 Kilo Verebilirsiniz
İsveç diyeti ile hem 2 haftada 20 kiloya kadar verebilir hem...
Zayıflatan Acı Çehre Otu Nedir? Etkileri Nelerdir?
Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte zayıflamanın farklı for...
Kış Diyet Listesi
Kış diyetide nedir? dediğinizi duyar gibgüzelm. İnsan metabo...
Limon Otunun (Melisa Otu) Kullanımı ve Yan Etkileri
Limon otu ya da melisa (Melissa officinalis), nanegiller ail...
Dukan Diyeti Listesi
Dukan diyeti son zamanların en tanınmış diyetlerinden biri o...
Denenmiş Kolay Zayıflama Sırları
“Diyete Başlıyorum” ekibi olarak sizlere, kolay zayıflama sı...
Sağlıklı Zayıflamak için Yapılması Gereken Önlemler
İnternet üzerinde gördüğünüz pek çok diyet listesi her insan...
Sebzeli Çorba Form Tutmada İşe Yarar Mı?
Gün içerisinde hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız, bir de bu ...
Sütlü Yeşilçay Diyeti
Siz de buraya adı bile çok ilginç görünen yeşilçay ve süt di...
Gürkan Kubilay Kimdir?
Gürkan Kubilay son zamanların en önemli ve en bilindik diyet...