Yumurtadan Daha Fazla Proteine Sahip Bazı Yiyecekler

Sponsorlu Bağlantılar

İnsan vücudunda bulunan kasların yanı sıra hormonlar ve enzimler için bir yapı taşı durumunda olan proteinler Yumurtadan Daha Fazla Proteine Sahip Bazı Yiyeceklersaçların ve tırnakların sağlıklı olmasına, uzamasına, cildin güzel görünmesine de yardımcıdır. Protein çok doyurucudur çünkü sindirimi uzun sürer ve basit karbonhidratların yaptığı gibi kan şekerinde artışa neden olmaz.

Yumurta, iyi bilinen bir protein kaynağıdır. Yumurtalardan proteinin yanı sıra kolin, göz koruyucu antioksidanlar lutein ve zeaksantin gibi önemli besinler de elde edilir. Yumurta düşük kalorilidir ve daha uzun süre tok hissedilmesine ve kas kütlesinin korunmasına yardımcı olur. Bir büyük yumurta yaklaşık 6.42 gram protein içerir. Ancak yumurta tek iyi protein kaynağı değildir. Yumurtadan başka birçok bitkisel ve hayvansal, iyi protein kaynakları mevcuttur. Tüm et ve balıklar da protein bakımından zengindir. Vejetaryen olan kişiler günlük protein dozunu yumurtadan daha fazla protein içeren bazı bitkisel gıdalarla tamamlayabilir. Gün boyunca protein alımını artırmak için yumurtadan başka diğer sağlıklı yüksek proteinli yiyeceklere de beslenmede yer verilmelidir. Bir yumurtadan daha fazla protein içeren alternatif yiyecek seçenekleri aşağıdadır.

Kinoa

Bu glütensiz tahıl posa bakımından zengindir. Kinoa, kas gelişiminde etkili olan L-arginin ve tüm gerekli amino asitleri içerdiği için “tam protein” kaynağı olarak nitelendirilir yani tüm gerekli amino asitleri sağlar. Bu protein açısından zengin tam tahılın (aslında tahıl değil yenilebilir bir tohumdur) pişmişi, bardak başına 8 gram protein sağlar. Kinoa çabuk pişer, hazırlanması pirinç kadar kolaydır. Tadı oldukça hafif olduğu için salatalara veya tahıl kâselerine eklenebilir. Ayrıca kahvaltılık gevreklere eklenebilir hatta mısır gibi patlatılabilir.

Soya Fasulyesi

Pişmiş soya fasulyesi, bardak başına 28 gram protein sağlar. Çok yönlü bir mutfak bileşeni olan soya, ana yemek ve atıştırmalıklardan salatalara kadar çeşitli yemeklere eklenebilir.

Edamame Fasulyesi

Olgunlaşmamış, bütün halde yeşil soya fasulyesi olan edamame bitki bazlı bir protein kaynağıdır, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm temel amino asitleri sağlar. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırmaya, enerjiyi artırmaya ve kas yapımına yardımcı olabilecek harika bir magnezyum kaynağıdır. Yarım su bardağı edamame fasulyesinde bulunan protein miktarı 6,6 gramdır ve 83 kalori içerir.

Soya Peyniri (Tofu)

Tofu, çok yönlü, vegan ve vejeteryan bir proteindir. Tofunun yumuşak olan çeşidi smoothie’ler için harikadır ve sert olanı tavada az yağda kızartılabilir ve çorbalara eklenir.

Çedar Peyniri

Peynir, doymuş yağ ve sodyum açısından zengin olduğu için kötü bir şöhrete sahiptir ancak aslında düşünülenden daha sağlıklı olduğu ortaya çıkmıştır. Kendi başına bir atıştırmalıktır. Çedar peynirinin yaklaşık 30 gramında bulunan protein 7 gramdan daha fazladır, ayrıca kalsiyum, çinko, fosfor, A ve B12 vitaminleri gibi diğer besinlerle yüklüdür. Porsiyonlar küçük tutulmalı veya yağı daha az olan bir versiyon seçilmelidir çünkü süt ürünlerindeki yağlar kalp sağlığına uygun tipte değildir. Peynirin tuzu da yüksek olabilir.

Siyah Fasulye

Yarım bardak siyah fasulyedeki protein miktarı 8 gramdır. Siyah fasulye veya herhangi bir fasulye harika bir protein kaynağıdır. Fasulye aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır ve çoğu insan yeterince lif yemediği için, daha fazla fasulye yemeye başlamak lif almanın iyi bir yolu olabilir. Hareket halindeyken protein almak için kuru kavrulmuş nohut denenebilir.

Mercimek

Veganlar için iyi bir protein kaynağıdır. Bir bardak mercimek, 1 büyük haşlanmış yumurtadan çok daha fazla olan yaklaşık 14-16 gram protein içermesi nedeniyle mükemmel bir bitki bazlı protein kaynağıdır. Mercimek aynı zamanda harika bir lif ve kompleks karbonhidrat kaynağıdır. Mercimekler birçok renge (yeşil, kahverengi, sarı, siyah, kırmızı ve turuncu) sahip olabilir. Fasulyeden daha hızlı pişerler. Pişirmeden önce suda bekletilmeleri gerekmez. Kahverengi olanları sebzeli burgerlerde, yeşilleri salatalarda ve kırmızıları köri baharatıyla birlikte çorbalarda, mercimek köftelerinde denenebilir.

Kenevir Tohumu

Burada sözü edilen tohumlar esrardan farklı bir kenevir bitkisinden gelmektedir. Bu lezzetli tohumlar güçlü bir protein kaynağıdır. Kenevir tohumlarının üç yemek kaşığında10 grama yakın protein bulunur. Tohumlar, kalp dostu alfa-linoleik asit ve omega-3 yağ asitleri ile de doludur. Smoothie’lere veya sabahları mısır gevreğine biraz kenevir sütü eklenerek denenebilir.

Nohut

Yarım bardak pişmiş nohut yaklaşık 8 gram içerdiğinden çok yüksek protein içeriğine sahiptir. Kolesistokinin adı verilen iştah bastırıcı bir hormon salgılayarak tokluk hissinin artmasına yardımcı olur. Salatalara veya çorbalara bir avuç pişmiş nohut eklenerek doyurucu öğünler hazırlanabilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Ayak Ağrıları Neden Olur? Nasıl Geçer?
Vücudumuzun en önemli parçası olan ayakların iyi şekilde kor...
Alkol Bağımlılığı Tedavisi Aşamaları
Alkol kullanım dengesizliği veya alkol bağımlılığı tedavisin...
Muzun Yararları ve Vitaminleri
Muz hemen herkesin severek yediği meyvelerden biri olmakla b...
Sedasyon Ne Demek? Sedasyon Etkisi
Sedasyon yeni bir tıp terimi. Son yıllarda çok duyulan bu ka...
Arı Sokmalarına Karşı Neler Yapılmalıdır?
Arı sokmalarına karşı alınması gereken bir takım önlemler bu...
Meme Dikleştirme Ameliyatı
Meme dikleştirme ameliyatı, birçok kadının yaşadığı göğüs sa...
Migren Tedavisinde Faydalı Olabilecek Vitamin, Mineral ve Takviyeler
Migren tedavisinde öncelikli olarak migreni tetikleyen gıda ...
Kozmetik ve Makyaj Yapmanın Dezavantajı
Tüm bayanlar olarak kullandığımız kozmetik ürünleri ve yaptı...
Polikistik Over Sendromu Nedenleri?
Polikistik over sendromu daha çok PKOS olarak bilinnen ve bi...
Postprandiyal Hipotansiyon Nedir? Önleme Yolları
Sindirim sistemi, yiyecekleri sindirmek için yemekten sonra ...
Karın Ağrısı Neden Olur? Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?
Karın ağrısı dayanılması en zor sağlık problemlerinden birid...
Sarımsak Yutmanın Faydaları Nelerdir?
Sarımsak yutmanın yararları ve sarımsağın nelere iyi geldiği...
Muzun Faydaları Nelerdir?
Muzu sevmeyen yoktur herhalde. Muzun faydalarıda oldukça faz...
Vücudun Farklı Bölgelerindeki Uyuşukluk ve Karıncalanma Neden Olur?
Geçici uyuşma ve karıncalanma, ayak ayak üstüne atıp otururk...
Pap Smear Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Rahim ağzı kanseri rahmin alt kısmındaki hücrelerde gelişen ...