Sperm Sayısının Genetik ile İlişkisi

Sponsorlu Bağlantılar

Son zamanlarda, DNA fragmantasyon testleri laboratuvar uygulamasına yaygın bir şekilde dahil edilmiştir. Erkek gametlerin döllenme süreçlerine, embriyo kalitesine ve erken gebelik evrelerinde bile embriyo gelişimine büyük katkısı olduğundan, DNA bütünlüğü ve sperm kalıtsal bilgileri yavrular için çok önemlidir. Sperm, erken embriyo gelişimi döneminde aktif olan proteinler için kodlanmış yaklaşık 3000 farklı türde mRNA içerir. Ayrıca henüz bilinmeyen ve oositte eşdeğeri olmayan başkaları da vardır.

Sperm Seçimi

ICSI’nin rutin prosedür olarak kullanılmaya başlanmasından bu yana, tek bir sperm hücresinin enjekte edilmesi gerektiğinden, sperm konsantrasyonu ve hareketliliği artık çok önemli olmadığından, standart semen analizinin önemi ihmal edilmiştir. Bir Hoffman modülasyon kontrast mikroskobu altında standart ICSI prosedürü veya büyütme × 400’de Nomarski optiği yapıldığında, sperm başının (boyut ve şekil) orta parçası ve kuyruğunun görselleştirilmesi ve değerlendirilmesi mümkündür, ancak ayrıntılı ultrastrüktürel morfoloji incelemesi sınırlıdır.

Geleneksel ICSI uygulandığında, morfolojik olarak normal spermi ayrıntılı yapısal portresine dayanarak değerlendirmek ve seçmek zor olacaktır. Vakuolizasyon, membran invajinasyonları, orta parça kalınlığı veya deformite, vb. Sperm başındaki yüksek vakuolizasyonun ilişkili olup olmadığı tartışmalıdır daha yüksek DNA fragmantasyonu ve anöploidi oranı ile embriyo kalitesi ve implantasyon sonrası gelişim üzerinde olumsuz etkilere ve erken gebelik evrelerinde daha yüksek gebelik kaybı sıklığına sahip olabilir. Yine de, bazı çiftler için ayrıntılı sperm incelemesi öncesinde ICSI tercih edilir.

İntrasitoplazmik morfolojik olarak seçilmiş sperm enjeksiyonu (IMSI), sperm morfolojisi değerlendirmesinin temel taşıdır. Hareketli sperm organel morfolojisinin (MSOME) incelenmesine dayanan IMSI, intrasitoplazmik enjeksiyon için hareketli ve morfolojik olarak normal spermlerin seçiminde kullanılan tek gerçek zamanlı, boyanmamış yöntemdir. IMSI ilk olarak Baratoov ve diğerleri tarafından tanıtılmıştır. MSOME seçimi, Diferansiyel parazit kontrastlı ters ışık yayan mikroskop veya Nomarski diferansiyel parazit kontrast optikleri ve x 6600 ila × 13.000 arasında değişen yüksek büyütme oranlarında dijital kamera altında yapılır. MSOME kriterleri kullanılarak hareketli sperm fraksiyonu ve her bir hücre malformasyonu, akrozom, akrozom sonrası lamina, boyun, mitokondri, kuyruk ve çekirdekten oluşan altı organelin morfolojik durumuna göre değerlendirilir. İncelenen örneklerdeki spermatozoanın sadece % 33’ü bu kriterlere göre morfolojik olarak normal görünmektedir.

Her alan için tanımlanan kusurlar şunlardır:
• Akrozomal alan – eksik, kısmi veya veziküle;
• Post-akrozomal lamina – yok veya veziküle;
• Boyun – abaksiyal, sitoplazmik damlacık.
• Mitokondri – eksiklik, kısmi, düzensizlik;
• Kuyruk – eksik, kıvrımlı, kırık, çok, kısa;
• Çekirdek – küçük veya büyük oval, dar, geniş veya kısa, bölgesel bozukluk, vakuoller nükleer alanın% 4’ünden fazlasını kaplar. Bununla birlikte, hareketli spermlerin değerlendirilmesi çeşitli bilim adamları tarafından farklı şekillerde belirlenebilir.

Sperm Sayısının Genetik ile İlişkisiYüksek büyütme altında hareketli spermatozoanın gerçek zamanlı olarak gözlemlenmesinde en önemli olan şey, sperm hücresinin başındaki sayı, boyut ve lokasyondaki vakuollerin varlığının değerlendirilmesidir. Vakuollerin kesin kaynağı hala bilinmemektedir, ancak farklı hipotezler bunların sperm olgunlaşması sırasında spermatogenezin erken aşamalarından kaynaklandığını ve vakuol alanı nedeniyle sayılarının arttığını ileri sürmektedir. Diğer çalışmalar, spermatozoada vakuol oluşumunun inkübasyon ve ejakülasyondan sonraki kapasititasyon döneminde başladığını düşündürmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Lohusalık Döneminin Psikolojik Etkileri
Hamilelik döneminde alınan kilolar, vücutta meydana gelen ça...
Öksürüğe İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?
Kış aylarının hastalıkla dolu yüzünü gördüğümüz şu günlerde ...
Wilms Tümörü Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Wilms tümörü, esas olarak çocukları etkileyen nadir bir böbr...
Yanak ve Yüz Dolgusu Sağlıklı Mıdır?
Dudaklarınızın kalınlığını beğenmiyor ve ince buluyorsanız, ...
Sıcaklık Artışının Vücuttaki Etkileri Nelerdir?
Bazıları sıcaktan hoşlanabilir ancak sıcak hava dalgaları ve...
Sarımsak Yutmanın Yararları Nelerdir?
Son dönemde hormonlu yiyeceklerin zararlarından korunmak, sa...
İnsan Sağlığına Etki Eden Etmenler Nelerdir?
İnsan sağlığına tesir eden etmenleri bilmek gerekir. Bunun e...
Migren Tedavisi 2017
Migren Nedir? Çok uzun yıllar önceye ortaya çıkan ve şu a...
Kan Sulandıran Yiyecekler ve Kan Koyulaşması
Kan sulandıran yiyecekler özellikle kan hastalığı olan kişil...
Maden Suyunun Cilde Yararları Nelerdir?
Maden suyunun faydalarını bilmeyen hemen hemen yok gibi. Fak...
İnsan Beyni Eksiltici Değişiklikleri Neden Gözden Kaçırır?
Beynimiz neden çıkartma, eksiltme, sadeleşme yoluyla gelişme...
STEROID NEDIR?
Beklometazon dipropiyonat adı altında daha tanıdık BecotideB...
Yoğurt ve Karbonat Maskesi Tarifi ve Faydaları
Yoğurt ve Karbonat Maskesi Pek çok televizyon programında...
Doğru Uyku Kalp Problemlerini Engelliyor
Kalp sorunları günümüzde en çok görülen problemlerin başında...
Muzun Yararları ve Vitaminleri
Muz hemen herkesin severek yediği meyvelerden biri olmakla b...