Büyüme Hormonu Eksikliği ve Kardiyovasküler Sistem

Sponsorlu Bağlantılar

Büyüme hormonunun (BH) sadece metabolik bir hipofiz hormonu olduğu ve ergenlik döneminin sonuna kadar organizmanın uzunlamasına büyümesi üzerine etkileri son yıllarda sorgulanmıştır. Günümüzde GH’nin ekspresyonunun, çok önemli otokrin, parakrin ve hatta intrakrin fonksiyonları yerine getirdiği hemen hemen tüm organ ve dokularda da meydana geldiği bilinir. GH, fetal dönemde beynin gelişiminde özellikle önemli olan tüm organlara ve dokulara etki eder. Ayrıca hormon, zar reseptörü ile etkileşime girdikten sonra reseptörü ile birlikte içselleştirilerek, transkripsiyon faktörü olarak hareket ettiği hücre çekirdeğine ulaşmasına izin verir. Bu yazıda GH’nin kardiyovasküler sistem üzerindeki etkileri, ayrıca çocuklarda ve yetişkinlerde tedavi edilmeyen GH eksikliğinde meydana gelen yan etkiler hakkında bilgiler yer almaktadır.

Büyüme Hormonu Eksikliği

Yaklaşık bir asır önce, sıçanların sığır ön hipofiz bezi özleri ile tedavisinin bu özütlerle tedavi edilen hayvanların büyümesinde artışa neden olduğu bildirilmiştir. Ancak 35 yıl sonra, bu hipofiz özlerinden, insanlardan, bu durumda, büyüme üzerindeki bu etkiden sorumlu faktör izole edilip, daha sonra normal şekilde büyümeye başlayan insan cücelere uygulanabilmiştir. Bu büyüme faktörünün insan kadavralarından elde edilmesi gerekmektedir ve 1971’de birincil dizisi karakterize edilene ve büyüme hormonu (GH) olarak bilinene kadar, terapötik kullanımı için saf ve güvenli olmamıştır. Bundan sonra ve genetik mühendisliğinin gelişmesiyle birlikte 1981’den beri rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak hem prokaryotlardan hem de ökaryotlardan elde edilen sınırsız miktarda saf ve güvenli hormonu tedavide kullanılmak üzere üretmeye başlamak mümkün olmuştur.

Büyüme Hormonu Eksikliği ve Kardiyovasküler SistemKısa süre sonra, GH’nin klinik kullanımı ve klinik öncesi araştırmalar, hormonun yalnızca organizmanın uzunlamasına büyümesinden sorumlu olmadığını, aynı zamanda karşı düzenleme işlevi olan bir metabolik hormondur. Dokuda glikoz alımına bağlıdır, lipoliz ve protein anabolizmasına neden olur. Dahası, GH birçok farklı büyüme faktörünün (insülin benzeri büyüme faktörü I (IGF-I) gibi) ekspresyonunu indükler ve hücresel proliferasyon, farklılaşma ve sağkalım üzerinde doğrudan etkiler uygular. Son yıllarda, birkaç araştırma, büyümeden sorumlu hormon olarak GH’nin bu klasik tanımını değiştirmiştir. BHE’li çocukların GH ile tedavi edilinceye kadar kusurlu bir şekilde büyüdüklerine dair hiçbir şüphe olmasa da, birçok veri, GH-büyüme etkisinin esas olarak IGF-I’in GH kaynaklı karaciğer üretimine bağlı olduğunu göstermektedir.

Buna karşılık, IGF-I’in karaciğer üretimi, organizmanın beslenme durumuna, özellikle de glikozun hepatik metabolizmasına bağlıdır ve IGF-I, organizmanın uzunlamasına büyümesinden sorumlu hormondur. Bu boy kısalığı, GH (GHR) için hepatik reseptördeki bir kusurun, GH’nin hepatik IGF-I ekspresyonunu indüklediğini engellediğidir. Bu durumda yüksek plazma GH seviyeleri vardır, ancak çok düşük plazma IGF-I seviyeleri vardır ve bu GHR yoksun farelerde de görülebilen bir durumdur. Rekombinant IGF-I’in uygulanması, Laron sendromlu çocuklarda olduğu gibi bu büyüme problemini geri döndürür. Dahası, obez çocuklarda büyüme hızı normaldir, ancak obezite azalmış veya pratik olarak BH salgılanmasına yol açmaz, ancak bunlarda plazma IGF-I seviyesi yüksektir.

Aksine, yetersiz beslenen çocuklar veya anoreksiya nervoza hastaları yüksek GH sekresyonu gösterirler ancak aşırı derecede azalmış plazma IGF-I seviyeleri, büyüme hızının azalmasına neden olur. Merakla, tedavi edilmemiş ısrarcı GHD ve saptanamayan IGF-I düzeyleri olan hastalarda büyümenin normal olduğu ve nihai yüksekliğin hedef yüksekliğin bile üzerinde olduğu vakalar bildirilmiştir. Bu hastalar, kraniyofaringiyomların ve hipotalamik tümörlerin rezeksiyonundan sonra kombine hipofiz hormonu eksikliklerinden muzdariptir. Bu, araştırmacıların GH, IGF-I, insülin veya prolaktinden farklı büyüme faktörlerinin büyümeyi teşvik edici bir rol oynayabileceğini önermelerine yol açmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Baş Ağrısı Nedenleri Nelerdir, Nasıl Geçer?
Baş ağrısı her insanın belli başlı dönemlerde karşılaşabilec...
Bulaşık Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bulaşık makinesi almaya karar verdiyseniz yada eski bulaşık ...
Havuç Tohumu Yağının Faydaları
Havuç tohumu yağının yararlarını öğrenmeye geçmeden önce hav...
Sperm Sayısının Genetik ile İlişkisi
Son zamanlarda, DNA fragmantasyon testleri laboratuvar uygul...
Kan Sulandıran Yiyecekler ve Kan Koyulaşması
Kan sulandıran yiyecekler özellikle kan hastalığı olan kişil...
Bebeklerde Sitomegalovirüs ve Kızamıkçık Virüsü
Bebeklik döneminde bebekleriniz birçok farklı virüs ve hasta...
Hızlı Zayıflama Yöntemleriyle Bölgesel İncelme
Bölgesel incelme artık bakımlı kişilerin en büyük soruları h...
Sarımsak Nasıl Tüketilmeli?
Sarımsağın yararlarını başka bir makalemizde sizlere sunmuşt...
Mandalina Esansiyel Yağı Faydaları
Mandalina esansiyel yağı, cilt bakımında akne, çatlaklar ve ...
Yoğurt ve Karbonat Maskesi Tarifi ve Faydaları
Yoğurt ve Karbonat Maskesi Pek çok televizyon programında...
Koroner Kalp Hastalığını ve Kalp Krizini Önlemenin Yolları
Dünyadaki birçok ülkede ölümlerin büyük bir kısmı kalp krizi...
Omuz Darbe Sendromu (Omuz Doku Sıkışması) Nedir?
Omuz darbe sendromu, omuzdaki kas, tendon ve bağ dokularının...
Yanak ve Yüz Dolgusu Sağlıklı Mıdır?
Dudaklarınızın kalınlığını beğenmiyor ve ince buluyorsanız, ...
Mevsim Geçişlerine Göre Ruh Sağlığı
Mevsimlere göre farklı ruh hallerine büründüğümüz bilinen bi...
Diyojen Sendromu Nedir?
Diyojen Sendromu genel olarak; aşırı ilgisizlik, apati, sosy...