Kulak Zarı Yırtılması Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Sponsorlu Bağlantılar

Kulaklarımız bizim için hayati önem taşır, onlarla dünyadaki sesleri algılayarak öğrenir, konuşur, güler yada hüzne salarız benliğimizi… Kulak zarı delinmesi, kulağın içinde bulunan ince zarda delik yada yırtık oluşmasına konulan tanıdır.

Kulak Zarı Yırtılması Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Kulak zarının tıbbi ismi ise “Timpanik Mebran” dır. Orta kulağımız için bir kalkan gibi duvar örerek onu korumak için görevlendirilmiş bir nöbetçi gibidir. Orta kulağı dışardan gelebilecek ani darbe ve enfeksiyonlara, kir ve mikroorganizmalar karşı korur. Ses dalgalarının kulak kanalına girmesi sonucunda davul gibi gerilerek yüzeyine çarpan sesi titreştirir. İç kulaktaki çekiç örs ve üzengi kemiklerinin yardımı ile sinir sinyallerine dönüşen ses beyinde anlam kazanır böylece kulak zarı işitme görevini yerine getirir.
Çok hassas bir yapıya sahip olan kulak zarı yırtıldığında orta kulaktaki bahsettiğimiz koruma görevini gerçekleştiremez bu da geçici yada kalıcı işitme kayıplarına ve iltihaplanmalara yol açabilir.

Kulak Zarı Delinmesine Sebep Olan Faktörler Nelerdir?

– Orta kulakta oluşan enfeksiyon kaynaklı oluşan kulak iltihaplanmaları, zara yaptığı baskı ve zedeleme sonucunda kulak zarını delebilir.
– Kulak temizleme amacı ile kullanılan pamuklu çubuklar aslında kulaktaki kiri temizlemek yerine kiri daha da derinlere iter. Bu durumda kulak zarımızda zedelenmeye neden olur.
– Ani basınç değişiklikleri (barotravmalar), uçakta yolculuk yaparken, yüksek dağ-tepe gibi yerlere çıktığımızda, tüpĺü dalışlarda oluşabileceğinden kulak zarının yırtılmasına sebep olabilir.
-Burnu temizlemek amacıyla yapılan sümkürme eylemi gereğinden fazla şiddetteyse kulaklarımızda yüksek basınç yapar. Bununla birlikte burnu tıkamak, uzun süre yüksek efor sarfederek üfleme hareketi yapmak kulak zarının gereğinden fazla gerilerek yırtılmasına neden olabilir.
– Kafanın ağır bir darbe alması yada yaşanılan bir trafik kazası-düşme sonrasında oluşan kafa travmaları, kulak zarında yırtılmaya sebep olacak önemli faktörlerdendir.
– Herhangi sivri bir cisim ile zara baskı yapmak yada kulağa atılan sert bir tokat zarın yırtılmasına neden olur.

Kulak Zarı Delinmesinin Belirtileri Nelerdir?

Kulak zarı yırtılması birçok semptom ile kendini belli eder. Belirtiler, zarın delinmesine neyin sebep olduğuyla da alakalıdır. Kulak zarında delik bulunan bazı hastalar, sümkürdükleri zaman çıkan sesi duyunca şaşırırlar. Burun yoluyla kuvvetli şekilde sümkürmek, orta kulaktaki boşluğu doldurmak için havanın yükselmesine sebep olur. Normalde bu davranış, kulak zarının dışa doğru şişmesini sağlar. Ancak delinmiş bir kulak zarınız varsa hava delikten dışarı çıkar ve çıkan sesi bazen diğer insanlar bile duyabilir.

Delinen kulak zarı şiddetli ağrı, kulak çınlaması, işitme kaybı ve irinli akıntıya sebep olabilmektedir. İç kulakta oluşan hasar ve yaralanmalar Vertigo’ya sebep olabilir. Vertigo çoğunlukla baş dönmesinin yaşandığı buna mide bulantısının da eklendiği, kulak kristallerinin yerinden oynaması sonucunda da oluşabilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahipseniz nöroloji ve kulak burun boğaz doktoru arasında mekik dokunmak zorunda kalabilirsiniz.

Kulak Zarı Delinmelerinde Görülen Yaygın BelirtilerKulak Zarı Yırtılması Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

-İltihaplı kanlı akıntı
-İşitme kaybı
-Kulakta çınlama
-Baş dönmesi
-Bulantı ve ona eşlik eden kusma
-Kulak içinde kaşıntı ve sıcaklık hissi

Belirtilen semptomları hissetmeniz halinde kulak zarınızın delinip delinmediği yada bunun dışında kulağınızla ilgili farklı bir rahatsızlığın olup olmadığı konusunda teşhis ve tanı konulabilmesi için vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz uzmanına görünmeniz sizin için fayda sağlayacaktır.

Kulak Zarı Delinmesi Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Tedavi için kulak zarı yırtılmasının tedavisi için öncelikle yırtılmanın neden kaynaklandığı bulunmalıdır. Tedavi yöntemi de bu doğrultuda belirleneceğinden zarın yırtılmasına sebep olan faktörün bulunması önemlidir. Otoskop adı verilen ışıklı alet kullanılarak zarın fiziksel görünümünden yırtık olup olmadığı kolayca tespit edilebilir. Bunun yanısıra timpanometri denilen aletle kulak zarının basınca karşı verdiği tepkimeler ölçülebilir. Bu yöntemler sayesinde zardaki delik veya yırtık oluşumu kolayca tespit edilebilir.
Bazı durumlarda delinmiş kulak zarı 7-8 gün içerisinde kendiliğinden iyileşebilmekte iken bazı durumlarda ise tedavi sürecine başlanması gerekebilmektedir. Uygulanan bazı tedavi yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz.

1. Kulak zarının yırtılmasını izleyen ilk günlerde iyileşme kendiliğinden gerçekleşmezse erken aşamalarda kulağa yama yapılabilir. Zardaki yırtığın üzerine ilaçlı bir kağıt yama yapılarak tedavi gerçekleştirilir. Bu yama sayesinde zar iyileşmeye başlar.
2. Zar enfeksiyonel bir sebeple yırtılmış ise enfeksiyonu giderebilmek adına antibiyotik tedavisine başvurulur. Kulakta oluşabilecek yeni enfeksiyonlar da bu sayede önlenmiş olur. Hekimin kararı doğrultusunda oral antibiyotikler yada antibiyotikli damlalarla tedavi yöntemi uygulanabilir.
3. Çok tercih edilmeyen ve nadir durumlarda uygulanan bir yöntem de ameliyattır. Timpanoplasti adı verilen bu yöntemle vücudun başka bir bölgesinden alınan doku yırtık zara yerleştirilir. Bu ameliyat hastanede yatış gerektirmeyen aynı gün hastanın evine istirahate gönderilebildiği bir yöntemdir.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Sağlıklı Ve Dengeli Beslenme
GDO'lu gıdaların hayatımızda sağlık açısından önemli farklıl...
Erkek Bebek Yapmanın Püf Noktaları
Erkek bebek isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri...
Baş Ağrısı Nedenleri Nelerdir, Nasıl Geçer?
Baş ağrısı her insanın belli başlı dönemlerde karşılaşabilec...
Diş Sağlığının Bağışıklıkla İlgisi Var Mıdır?
Soğuk algınlığı, grip ve COVID-19 tehdidiyle birlikte bağışı...
Meme Dikleştirme Ameliyatı
Meme dikleştirme ameliyatı, birçok kadının yaşadığı göğüs sa...
Kadınlarda İdrar Kaçırma Türleri
Kadınlarda idrar kaçırma genellikle birkaç çeşide ayrılırken...
Uyuşma ve Karıncalanma Neden Olur?
Uyuşma ve karıncalanma sadece yaşlılarda değil aynı zamanda ...
Kozmetik ve Makyaj Yapmanın Dezavantajı
Tüm bayanlar olarak kullandığımız kozmetik ürünleri ve yaptı...
Serum Ne Gibi Durumlarda Hangi Kola Takılır?
Hastanede en çok uygulanan tedavi yöntemlerindne biride seru...
Zatürre Belirtileri Nelerdir?
Toplumda akciğer iltihaplanması olarak bilinen Zatürre tıpta...
Diş Temizliği Ne Kadar Sürer?
Diş temizliği günlük öz bakım sorumluluklarımızdan biridir. ...
Boğaz Pastili Nedir? Evde Doğal Pastil Nasıl Yapılır?
Genel olarak boğaz ağrıları yaşandığı durumlarda doktor veya...
İnsan Beyni Eksiltici Değişiklikleri Neden Gözden Kaçırır?
Beynimiz neden çıkartma, eksiltme, sadeleşme yoluyla gelişme...
Akciğer Kanseri Tedavisinde MRNA Aşıları
Moleküler biyolojinin merkezi dogmasının temel adımı, mRNA’n...
Pandemi Sürecinde Akıl Sağlığını Korumanın Yolları
Pandemi süresi boyunca insanların ruh hallerinde de bir takı...