Gelir Testi G0, G1, G2, ve G3 Nedir? Genel Sağlık Sigortası

Sponsorlu Bağlantılar

Genel Sağlık Sigortasıyla ilgili tüm bilinmeyenleri ele alacağımız makalede bugün sizlere G0, G1, G2, ve G3 primlerinin ne anlama geldiğini GSS’de gelir testinin nereye, ne zaman ve ne şekilde yapılması gerektiğine, aynı zamanda gelir testine nasıl itiraz edilebileceği gibi bilgilere değineceğiz. Genel Sağlık Sigortası kapsamında hangi gelire sahip kişilerin hangi primleri ödemek zorunda olduklarınıda ele arak GSS hakkında tüm bilgileri vermeye çalışacağız.

GSS Nedir?

GSS açılımı Genel Sağlık Sigortası olmakla birlikte SSK, Bağkur yada Emekli Sandığına bağlı olarak sigortalı olmayan kişileri kapsamaktadır. İşsiz olan ve sağlık sigortası bulunmayan kişileri kapsayan Genel Sağlık Sigortasında SSK, Bağkur ve Emekli sandığına bağlı olarak sigortası yatırılmaya devam edenler GSS dışında kalmaktadır. Çünkü bu kişilerin zaten sigortaları bulunmaktadır. Genel Sağlık Sigortasının amacı ise sigortası olmayanları sadece sağlık sigortası yaparak tüm vatandaşları güvenceye almaktır.

Genel Sağlık Sigortası GSS Borcum Çıktı. Ne Yapmalıyım?

GSS tüm vatandaşları bir sisteme bağlı olarak otomatik olarak sigortalı yapmakta ve borçlandırmaktadır. Özellikle gelir testi yapmayanları G2 ve G3 olarak düşünmekte ve en üst primlerden borçlandırmaktadır. 25 yaşı dahil olmak üzere 25 yaşına kadar öğrenci olanlar öğrenci belgelerini en yakın Sosyal Güvenlik Kurumuna getirdikleri dahilde borçları silinmekte ve GSS’li sayılmaktadırlar. Askerlik görevini yapanlarda aynı şekilde terhis belgesiyle bu işlemi gerçekleştirebilmektedir.

Genel Sağlık Sigortası Borcu Nasıl Öğrenilir?

GSS borcunuz olup olmadığını öğrenmenin en garanti yolu bankalardır. İnternet bankacılığını kullanan herkes ödemeler sayfasına girerek SGK borcu Öde kısmına gelerek, GSS borcunu seçip TC kimlik numarasını girerek borcunu öğrenebilir. Aynı zamanda E-devlet şifresi bulunanlarda Turkiye Gov TR adresinden Genel Sağlık Sigortası borçlarını öğrenebilmektedir.

GSS Borcum Nasıl Çıkar?

Genel Sağlık Sigortası sistemi otomatik olarak sistem tarafından atanabilmektedir. Bu yüzden Bağkur yada SSK sını ödemesine rağmen GSS borcu çıkanlarda bulunmaktadır. Bu durumda yapılması gereken işe başladığınız tarihe ait belgeyi alarak SGK giderke borcunuzu sildirmek olacaktır.

1900 TL Borcum Çıktı? Nasıl Olur?

Genel Sağlık Sigortası borcunu ilk kez kontrol ettirenler özellikle 25 yaşını geçen yada okulu, askerliğini yeni bitiren gençlerde görülmektedir. Henüz okulı yeni bitirmesine rağmen yüksek borçlar çıkanlar şaşırmaktadır. Bunun nedeni G3 olarak sayılmanız ve en yüksek primden borçlandırılmanızdır. Bunun için gelir testi yapılarak borcunuzu azaltabilirsiniz.

G0, G1, G2, G3 Gelir Testi Sonucu Nedir?

GSS primini ödemek için 4 farklı gelir düzeyine göre hesap yapılmaktadır. Buna göre asgari ücret baz alınmaktadır. Asgari ücret şu anda konuyu yazarak Brüt olarak 1200 TL dir. Şimdi evde yaşayan kişi sayısına göre G0, G1, G2 ve G3 primlerinin nasıl hesaplanacağını sizlere anlatacağım.

G0 Nedir? Nasıl Hesaplanır?

G0 en düşük gelir düzeyi demektir. Hanedeki kişi başına aylık gelir asgari ücretin 1/3 ünden az ise G0 kabul edilir. 1200 TL’nin üçte biri 400 TL yapmaktadır. Haneye giren para ve evdeki kişi sayısına göre 400 TL yi geçmiyorsa G0 sayılırsınız. Örnek vermek gerekirse şöyle anlatayım. 5 kişilik bir evde 2 kişi çalışıyor. 1.200 TL den biri 600 TL den bir diğer kişi çalışıyor diyelim. Toplam eve giren para aylık 1800 TL dir. Öyleyse evde 5 kişi bulunduğuna göre 1800 TL / 5 Kişi = 360 TL kişi başına düşen gelirdir. O halde kişi başı 400 TL nin altında ise 360 TL ile G0 sayılırsınız.

G1 Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Gelir testine göre G1 sayılmanız için evde bulunan kişi başına düşen gelirin Brüt asgari ücretin 3’te birinden Asgari ücret aralığın olması gerekmektedir. Yani 1200 TL / 3 = 400 TL üzerinde ve 1200 TL asgari ücretin altında olması halinde G1 sayılırsınız.

G2 Nedir? Nasıl Hesaplanır?

GSS’de gelir testine göre G2 sayılanlar Asgari ücret ve Asgari ücretin 2 katına kadar kişi başına geliri olanlardır. Şu anda 1200 TL ile 2400 TL aralığında olanlardır.

G3 Nedir? Nasıl Hesaplanmaktadır.?

Hanedeki gelir kişi başına Brüt asgari ücretinden 2 katından fazla ise G3 sayılır. 2401 TL ve üzeri ise G3 olarak kabul eder ve en üst GSS primini öder.

G0, G1, G2, G3 Ne Demektir?

Yukarda anlattığımız gibi bunlar tamamen birer gelir düzeyidir. Şu anda Brüt asgari ücreti 1200 TL den kabul edersek G0 için 400 TL altında olmalı. G1 400 TL üzeri ve 1200 TL altında olanlar, G2 1200 TL üzeri ve 2400 TL altında olan G3 ise 2400 TL üzerinde geliri olanlar için geçerlidir. Bu gelir evde kişi başına düşen gelirdir. Yani bir hanede aylık elde edilen kazanç ile hanedeki kişi sayısına bölünmesi sonucu bulunan gelirdir. Birde evde 4 kişi kalıyor ve 1200 TL gelir elde ediliyorsa kişi başına düşen gelir 300 TL dir. Buda G0 a denk gelmektedir.

Gelir Testi Nerede Yapılmaktadır?

Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfına yapılmaktadır. En yakın Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfına giderek hanedeki herkesin Nüfus cüzdanı fotokopisi ve haneye ait bir adet fatura yada fatura fotokopisi adres için götürülür. Ardından Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı’ndan verilen belge doldurularak teslim edilir. Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı ortalama 15 gün ile 30 gün içerisinde sonucu açıklamakta yada sonucu E-devlet’ten öğrenebilmektesiniz. Bu süre zarfından Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı yaklaşık 25 farklı kurumu sorgulayarak üzerinize bulunan Ev, Arsa, Araba, Banka mevduatı vb. herşeyi kontrol etmektedir.

Gelir Testi Sonucuna Nasıl İtiraz Edilir?

Elbette gelir testi sonucuna itiraz etmek isteyebilirsiniz. Özellikle gelirinizin yukarsında bir gelir sınıfına düşebilirsiniz. Bu durumda itiraz hakkınız bulunuyor. Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfına giderek itiraz dilekçesi verebilirsiniz. Bunun için Gelir testi sonucunun açıklandığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde itiraz etmelisiniz. Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı itiraz sonucunda tekrar inceleme yaparak 15 gün içerisinde sonucu belirtmek zorundadır.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Yumurtadan Daha Fazla Proteine Sahip Bazı Yiyecekler
İnsan vücudunda bulunan kasların yanı sıra hormonlar ve enzi...
Sarımsak Yutmanın Faydaları Nelerdir?
Sarımsak yutmanın yararları ve sarımsağın nelere iyi geldiği...
Kozmetik ve Makyaj Yapmanın Dezavantajı
Tüm bayanlar olarak kullandığımız kozmetik ürünleri ve yaptı...
Boyun Fıtığı Nedir? Boyun Fıtığı Tedavisi
Türk toplumunda en çok yaşanan sağlık sorunlarından biride b...
Saçların Dökülmesine Neden Olan Saçkıran
Saçkıran, belirtilerini hemen göstermeyen ve yavaş yavaş saç...
Endometrial Kalınlık Nedir? Belirtileri ve Tedavi Şekilleri Nelerdir?
Endometrium uterus astarıdır ve kişinin doğurganlık yılları ...
Devam Kremi Nereden Alınır?
Günümüzde ağrılar, sızılar ve daha pek çok farklı kronik ağr...
Sarımsak Nasıl Tüketilmeli?
Sarımsağın yararlarını başka bir makalemizde sizlere sunmuşt...
Aloe Vera Tip 2 Diyabet Tedavisinde Yardımcı Olabilir mi?
Yapılan araştırmalarla Aloe veranın diyabetli kişiler için b...
Kalitesiz Terlikler Ağrıya Neden Olabiliyor
Günümüzde birçok insan vücudunda çeşitli ağrılar yaşamaktadı...
Vücuttaki Açıklanamayan Morluklara Neden Olabilecek Sağlık Sorunları Nelerdir?
Morarma ya da çürük kanın kan damarlarından cilt dokuları iç...
İshale Ne İyi Gelir?
Bazı formüller zor zamanlarda hayat kurtarır. İshal geçiren ...
Bebeklerde Sitomegalovirüs ve Kızamıkçık Virüsü
Bebeklik döneminde bebekleriniz birçok farklı virüs ve hasta...
Koroner Kalp Hastalığını ve Kalp Krizini Önlemenin Yolları
Dünyadaki birçok ülkede ölümlerin büyük bir kısmı kalp krizi...
Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?
Her insan mutlaka birkez "Acaba zehirlendim mi?" sorusunu ke...