Uyurken Nasıl Kalori Yakılır?

Sponsorlu Bağlantılar

Uyurkende kalori mi yakılır? demeyin. Uyurken nasıl kalori yakılır? makalemizde açıklamakla eş güdümlü zayıflama konusu ile ilgili mühim konulardan birine oldukça parmak basmaktayız. Yağ yakmak ve kalori harcamak amacıyla uyur iken nasıl kalori yakılır? sorusuna sunduğumuz yanıtlar ve ipuçlarını takip edebilirsiniz.

Uyurken kalori yakmak bilhassa beden geliştirme ve body building yapan kızları amacıyla mühim bir zayıflama şeklidir. Kilo verme ve yağ yakma konusu ile ilgili başarı elde etmek adına yatmadan evvel ılık su, bir bardak ılık süt ya da yatmadan 1 saat evvel 1 adet elma yemek işe yarayan yöntemlerdendir. Uyurken kilo vermek uyku sırasında bedenin açlık hissetmesine karşın uyanmadığınız amacıyla kalori yakmaya devam etmesidir. Genellikle sabah 5-6 gibi kalkıp 5-10 dakika uyanık beklediğinizde karnınızdan gelen gurultuları duyabilirsiniz. Bünyeniz bu saatlerde kendini toparlamak amacıyla sinyaller vermekte ve açlık hissi ilk şeklinde bu saatlerde başlamaktadır. Bu saatlerde muhakkak bir şey yememeye ilgi etmelisiniz.

Uyurken Nasıl Kalori Yakılır?

Yoğun bir egzersizin sonrasında bedende oksijen açlığı denen bir hal oluşur. Daha sonra beden, homeostasis (iç denge) hâline geri dönebilmek amacıyla enerji harcar. Bu, bedenimizin dengeli hâline geri dönebilmesi amacıyla oldukça çok kalori harcamasını gerektirir. Bu prosese EPOC (“Excess Post-exercise Oxygen Consumption” Türkçesi: “Egzersiz Sonrası Artan Oksijen Tüketimi”) adı verilir.

EPOC, hem aerobik hem de anaerobik (aerobik olmayan) egzersizlerden sonra ortaya gelebilir. Ancak anaerobik çalışmalar oldukça zor olan olduklarından aerobik çalışmalara kıyasla oldukça yüksek EPOC’a neden olurlar. Daha özele inersek, yakın vakitdaki birtakım incelemeler yoğun (yüksek şiddetli) interval (Aralıklı) antrenmanları ve ağır direnç antrenmanlarının aerobik antrenmanlara göre oldukça yüksek EPOC’a neden olduğunu göstermiştir. En yüksek EPOC ise; Aralıklı yoğun ağırlık antrenman (high intensity interval training)larından sonra gözlenmiştir. Sebebi, bu antrenmanın bedenin iç dengesinde oldukça çok tahribe yol açması ve buna bağlı şeklinde bedenin antrenman evvelsindeki dengeli hâline dönebilmesi amacıyla oldukça çok enerjiye ve vakte gereksinim duyması olabilir.

Yoğun interval ve ağırlık kaldırma antrenmanlarıyla bedeninizi ne kadar “hırpalarsanız”, antrenman sonucunda o kadar kalori harcarsınız.Bunu bizzat tecrü eden bayanımızın tavsiyesi bedeninuz, dengeli halinden uzaklaştıkça eski hâline dönebilmek amacıyla çoktan kalori harcayacaktır.

EPOC’u sağlayan birtakım fizyolojik işlemler şu şekilde sıralanabilir:

1. Bazı enerji kaynaklarının yenilenmesi. Şunları içerir: – ATP-CP’nin tekrar fosforilasyonu (ATP bedenin esas enerji kaynağıdır) – Laktik asidin kaybolması. Yoğun çalışmalardan sonra imal edilen laktik asit pirüvata dönüştürülür ve bu sayede Krebs döngüsüne iletilerek ilerde tekrar enerji üretimi amacıyla kullanılabilir. – Glikojenin çizgili kaslarda ikmali.
2. Kanın ve hormonların tekrar oksijenlenmesi ve yenilenmesi.
3. Oksijen akışının ve kalp atış hızının normale dönmesi.
4. Vücut ısısının normale dönmesi.

Tüm bu işlemler enerji gerektirir ki bu da oldukça çok kalori yakılması manasına gelir. Bu yüzden EPOC ve kilo vermekilo dengeleme programları arasında bir temas kurulmuştur. Bazı incelemelerda, yoğun egzersizlerden sonra 48 saat vakitınce kalori yaktığımız belirtiliyor. Yakın tarihli birtakım incelemeler tekrar yoğun egzersizlerin vakitı ve EPOC arasında bir doğru orantı olduğunu gösteriyor. Yoğun egzersizlerin vakitı ne kadar uzun olursa EPOC’un tesiri de o kadar büyük olur. Elbette yoğunluk göreceli bir kavram ancak belli bir vakit içerisinde ne kadar çok “çalışma” yapılırsa yoğunluk o kadar artar. Bu yüzden çalışma kapasitenizi yükseltmek amacıyla yaptığınız antrenmanlar EPOC gibi yararlı bir tesire neden olacaktır. Zorlu bir antrenmandan sonra bedeninizin hâlâ enerji harcadığını bilerek dinlenebilirsiniz artık.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Diyet Yaparken Yapılan Hatalar
Sağlıklı bir yaşam ve iyi bir vücuda sahip olmak için diyet ...
Hamilelik Sonrası Diyet Listesi
Hamilelik sonrası alınan kiloları vermek her annenin isteğid...
Meyve ve Sebze Diyeti
Diyet yaparken en önemli ve en hızlı şekilde kilo vermenin y...
Kış Diyet Listesi
Kış diyetide nedir? dediğinizi duyar gibgüzelm. İnsan metabo...
Sağlıklı Zayıflamak için Yapılması Gereken Önlemler
İnternet üzerinde gördüğünüz pek çok diyet listesi her insan...
Göbek Eritme için Diyet Önerileri
Şekerli yiyecek, içeceklerde beslenmek göbekte yağlanmaya se...
Kış Gelinleri için Zayıflatan Diyet
Bildiğiniz gibi kış sezonu kilo almaya daha müsait bir sezon...
C Vitamini Eksikliğinin Belirtileri ve Risk Faktörleri
C vitamini, birçok gıdada bulunan güçlü bir antioksidandır v...
Vejetaryen Diyet Uygulayanlar Yeterli Protein Alabilir mi?
Vejetaryenlik, et, süt, peynir, yumurta gibi hayvansal ürünl...
Düşük Karbonhidrat Diyeti Yararlı mı?
Diyet yaparak kilo vermek isteyenlerin son vakit en gözde ve...
Zayıflamak için Mekik Çekmek Doğru mu?
Şınav ve mekik toplumumuzda en çok bilinen egzersizlerden ol...
Meyve Diyeti ile Günde 1 Kilo Verebilirsiniz
Öncelikle belirtmek gerekir ki meyve diyetini yaz ayı boyunc...
Fazla Kilolarınıza Bahar Diyetiyle Veda Edin
Her diyette olduğu gibi Bahar diyeti de uymanız gereken kura...
"Herkes Zayıflarken Kilo Veremiyorum" Diyenlerden Misiniz?
‘Diyete Başlıyorum’ Facebook sayfasında sık sık, önerilerimi...
İştah Kapatan Bitki Çayları ve Otlar
Kilo vermek için sadece diyet yapmak yada spor yapmak gibi y...