Otlaklarda Hangi Bitkiler Yetişir?

Sponsorlu Bağlantılar

Çayır, düşük yağış ve çimenli bitki örtüsü ile karakterize edilen geniş bir ekosistemdir. Ortalama olarak, otlaklar yılda 500 ila 900 milimetre (20 – 35 inç) arasında yağmur alır, bu da orada bulunabilecek bitki türünü sınırlar. Bu bölgeler genellikle belirgin bir ağaç veya daha büyük bitki eksikliğine sahiptir. Bunun yerine, çeşitli otlar ve alçak çalılar tarafından doldurulur. Otlak bitki örtüsü ayrıca toprağa çok daha yakın olan büyüme noktalarına sahip olma eğilimindedir.

Otlaklar Nerede Bulunur?

Antarktika hariç tüm kıtalarda otlaklar bulunur ve tüm dünyaya yayılmıştır. Birçok ülkede ve coğrafi bölgede bulundukları için, bir çayırın ortalama sıcaklığı, bulunduğu yere bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Sıcaklıklar bazı bölgelerde -20C (-4 F) kadar düşük, bazılarında ise 30C (86F) kadar yüksek olabilir. Otlaklar ayrıca dünyanın neresinde bulunduklarına bağlı olarak farklı isimlere sahiptir. Kuzey Amerika’da, otlaklar iç illerde ve eyaletlerde bulunabilir ve genellikle çayırlar veya ovalar olarak sınıflandırılır. Güney Amerika’da pampalar güney ve batı bölgelerindedir, Orta Avrasya’da bozkırlar bulunur, Afrika kıtadaki birçok ülkede çeşitli otlak ovaları görür ve güneydoğu Avustralya‘da geniş çöl alanlarını parçalayan çayırlar vardır.

Ilıman Otlaklarda Büyüyen Bitkiler

Otlaklar iki tür biyoma ayrılabilir. Bunlara ılıman çayırlar veya tropik çayırlar denir. Ilıman çayırlar tüm dünyada çeşitli ülkelerde bulunabilir. Ilıman çayırlara bazı örnekler şunları içerir: Orta Kuzey Amerika’daki ovalar ve çayırlar, Macaristan‘daki puszta, Yeni Zelanda ve Avustralya’nın yaylaları, Arjantin‘deki pampalar veve Rusya’nın bozkırları. Konumları büyük ölçüde değişse de, ılıman çayırlar iki biçimden birini alma eğilimindedir. Ya ıslak ve nemlidirler, uzun çayırlar oluştururlar ya da aşırı sıcaklık aralıklarına sahip, yazları sıcak ve kışları soğuk olan bölgelerde bulunurlar. Bu bölgeler kuru kısa otlarla doldurulur. Ilıman çayırlar yılda yaklaşık 10 – 30 inç yağmur alır ve yüksek bir kır çiçeği yoğunluğuna sahiptir. Yaygın çeşitlerden bazıları arasında bufalo otu, kaktüsler, adaçayı, yanan yıldızlar, altınbaşaklar, asterler, süt otu, acı bakla, mor koni çiçeği, yonca ve ayçiçeği bulunur.

Tropikal Otlaklarda Büyüyen BitkilerOtlaklarda Hangi Bitkiler Yetişir?

Tropikal çayırlar ise yılda 20 ila 50 inç arasında değişen daha yüksek bir ortalama yağış seviyesine sahiptir. Tropikal çayırlar, diğer bölgeler gibi soğuk dönemlerden değil, büyüme ve hareketsiz dönemlerden geçtiğinden, diğer çayırlara göre daha fazla ağaç ömrüne sahip olma eğilimindedirler. Ağaçların sert kuraklıklara ve yangınlara, gözenekli topraklara ve verimsiz koşullara dayanması gerektiğinden, bu ağaçlar hala boreal veya yağmur ormanlarından farklıdır. Ayrıca otlayan hayvanların bolluğu nedeniyle, bu ağaçlar hayvanları caydırmak için derin kökler, kalın kabuklar ve sert özsu geliştirmiştir. Tropikal çayırlarda yaygın olan ağaç türlerinden bazıları şunlardır: baobab ağaçları, maketti ağaçları, yabanmersini ağaçları, ıslık dikeni, şamdan ağaçları, şemsiye dikenli akasya, kanguru pençe ağaçları, nehir söğütleri ve kara chokeberry.

İklim Değişikliğinin Otlak Bitkileri Üzerindeki Etkileri

Düşük yağış seviyeleri nedeniyle, otlaklar iklim değişikliğine karşı çok savunmasızdır. Sıcaklıktaki veya yağıştaki aşırı değişiklikler, bölgesel bitki örtüsü ve bunun sonucunda bölgedeki vahşi yaşam üzerinde yıkıcı etkilere neden olabilir. Bu biyolojik bölgeler, artan mevsimsel ve yıllık sıcaklıklar da dahil olmak üzere her türlü sıcaklık değişimini gördü. Yağış düzenindeki değişiklikler de küresel olarak artmaktadır. Avustralya’da olduğu gibi birçok bölgede kuraklık ve yangınlar yaşanırken, diğer biyomlarda yağışlar ve seller arttı. Bu değişiklikler sadece bitki örtüsünü değil aynı zamanda bölgedeki yaban hayatını da etkilemektedir. Batı Kuzey Amerika iklim değişikliğinden büyük ölçüde etkilenmiştir ve bu bölgelerdeki otlaklar artan kuraklık ve yangın seviyelerine sahiptir. Bu kurak ve yarı kurak bölgeler, kuru iklimlerde çok hızlı büyüyen ve oldukça yanıcı olan hile otu gibi istilacı türlerde artış göstermiştir. Bu, batı Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada‘nın çoğunda yangın sıklığında ve dağılımında bir artışa yol açmıştır. Yağışların azalmasının diğer etkileri dünyanın diğer bölgelerinde de görülebilir.

İnsan Faaliyetlerinin Otlak Habitatları Üzerindeki Etkileri

İklim değişikliklerine ek olarak, çayırlar da insani gelişme için en popüler alanlardan biridir. Bunun temel nedeni, düz arazinin ormanlık bir alana göre çok daha kolay temizlenmesidir. Bu nedenle, otlaklar genellikle temizlenir ve tarımsal kullanımlar için yeniden kullanılır. Bu, doğal otlakların ekin tarlalarıyla değiştirildiği Kuzey Amerika gibi çayırlık alanlarda bolca oldu. Kuzey Amerika’da doğal otlakların sadece %2’si hala mevcuttur. Geri kalanı kalkınma veya tarım için yeniden kullanılıyor. Birçok alanda doğal otlaklar bile mevcut tarım sistemlerinden dolayı risk altındadır. Avustralya’da çok sayıda sığır çiftliği vardır ve bu çiftliklerin çoğu, sığırlarının doğal otlakları yiyerek özgürce dolaşmasına izin verir. Serbest tarla çiftçiliği diğer seçeneklerden çok daha sürdürülebilir olsa da, ot popülasyonlarını azaltabilecek otlayan hayvanlardan bu kadar yoğun trafiği doğal olarak görmeyen otlaklar üzerinde yıkıcı bir etkisi olabilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Sarımsak Yutmanın Faydaları
Sarımsak Yutmak Faydalı mıdır? Sarımsak tüketmenin ne kad...
Sanat Eseri Nedir? Sanatçı Ne Demektir?
Günlük hayatta her zaman sık sık karşılaştığımız bir terim s...
Termik Santraller ve Nükleer Santraller Nedir? Arasındaki Farklar
İnsanoğlunun, elektriği bulmasından bu yana sürekli bir elek...
Ettehiyyatu Duası Okunuşu ve Anlamı
Miraç'ta ulu Tanrı'ın Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) ile...
Barutu Kim Ne Zaman Buldu
Barut'un buluşı, barutu ilk kim buldu ve ne vakit buldu? sor...
Doktor Mehmet Öz Kimdir?
Dünyaca ünlü Doktor Mehmet Öz Amerika'da yapmış olduğu progr...
Borsada Para Kazanmak 2017
2017 yılları borsada para kazanmanın en makul olduğu yıllar ...
Haber Yazısı Nedir? Nasıl Yazılır?
Günümüzde haber sitelerinin bir hayli arttığını söylemek müm...
Aşkın Bitmemesi için Neler Yapılmalıdır?
Günümüzde çok kolay biten aşkların, ilişkilerin nasıl daha u...
Babalar Günü İle İlgili Resimli Sözler
Babalar günü yaklaşıyor. Babalar gününde babanıza hediye alm...
Yalnızlıktan Yakınan Bir Yazar Fournier
Jean-Louis Fournier’in ‘Tek Yalnız Ben Değilim’i, çok sevdiğ...
Drift Ne Demek? Nasıl Yapılır? Drift Dersi
Drift Nedir? Drift yaklaşık 25 yıldır bilinen ve dağlarda...
Muhtarın Görevleri Nelerdir?
Her muhtarın yerine getirmesi gereken belli başlı görevler b...
Dolu nedir? Nasıl Oluşur?
Dolu Nedir? Dolu kimi zaman tehlikelere yol açan, kimiler...
En Güzel İmza Atma Şekilleri
İmza atma tekniklerine göre kendine has güzel bir imza belir...