Kuş Gribinden Korunma Yolları
Kuş gribi kümes hayvanları daha çok yabani hayvanlar arasında yayılan daha sonra insanların bu hayvanlara teması sonucu yayılan bir hastalık. Diğer griplere göre daha ölümcül bir hastalık.
Kuş gribi kanatlı hayvanlarda bir birine ortak yem, ortam içecekler yoluyla ve soluk ile geçer, insanlara direk temas ile ve solunum damlacıklarıyla geçtiği gibi çıplak el ile ölen hayvanların kanına dokunulduğunda geçtiği gözlenmiştir.
Kuş gribine yakalandığı zaman bir insan ölüm riski yüzde 25 civarındadır. Bu hastalığın insandan insana bulaşmıyor. Eğer kuş gribi insandan insana bulaşabilir bir forma geçerse o zaman çok ciddi sıkıntılara büyük trajedilere sebep olacaktır. Av yasağı ve hayvanlar ile temas etmemek için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Avcılar avladıkları hayvanları eğer hastalıklı ise hayvanları kesecek hazırlayacak derken kendilerine bulaşabilir, kuş gribi hayvanlara yakın temas ile bulaşan bir hastalıktır.
Evcil hayvanların yabani hayvanları ile olan ilişkileri ile insana geçen bir hastalıkta olabiliyor. Bu yüzden kuş gribi insanlar bulaşmaktadır.
Kuş gribi aşısı yok, normal aşı kuş gribine karşı korumaz ama en azından kuş gribi ile beraber normal gribin aynı anda aynı insanda hastalık yapmasının önüne geçilmesi gerekir. Kuş gribi insandan insana bulaşabilecek şekle dönüşmesine sebep olmamak adına grip aşısı yapmak önemlidir. Bir insanda kuş gribi enfeksiyonu var iken normal grip virüsü o kişiye bulaşırsa iki virüsün aynı anda aynı bünyede buluşursa insandan insana bulaşabilen bir kuş gribi dönüşümü olabilir. Eğer bu gerçekleşirse ve eğer kuş gribi insandan insana bulaşabilirse o zaman domuz gribi gibi yaygınlaşan bir hastalık olabilir.
Kuş gribinden nasıl korunuruz?
* Kanatlı hayvan yetiştirilen kümeslerde çalışanlar eldiven, maske, gözlük takarak ve koruyucu elbise giyerek çalışmalıdırlar.
* Başta kanatlı yetiştiriciliğinde çalışanlar olmak üzere, herkes ferdî hijyen kurallarına uymalı, hayvanlarla temastan sonra eller sık sık, bol su ve sabunla iyice yıkanmalıdır.
* Kanatlı hayvan etleri ve yumurtaları iyice pişirildikten sonra tüketilmelidir.
* Kanatlı hayvan etlerinin pişirme öncesinde hazırlanması sırasında kullanılan bıçak ve kesme tahtası gibi malzemeler deterjanla yıkanmalıdır.
* Ayrıca, eller de etlerin hazırlanmasından önce ve sonra, yine bol su ve sabunla iyice yıkanmalıdır.
* Yumurtalara temastan sonra da yine eller yıkanmalıdır.
* Hayvan ölümleri olurken, hayatta kalan kanatlı hayvanlar kesilmemeli, bunların etleri kesinlikle yenmemeli ve bu etler buzdolabında saklanmamalı, imha edilmelidir.
* Kuş gribinden ölen hayvanların bertaraf edilmesi veya kuş gribi şüphesiyle itlaf edilen hayvanların gerek itlafı gerekse ortadan kaldırılmaları sırasında gerekli koruyucu önlemler (eldiven, maske, önlük ve gözlük) alınmalıdır.
Kaynak: bilgisepeti.net
Sponsorlu BağlantılarDüğün gerek çiftleri gerekse ailelerini heyecanlandırmakta o...
Site 2016 yılında Türkiye pazarına girerek bahis tutkunların...
Chat & sohbet programlarının atası olarak kabul gören mI...
Huzur bulduğunuz mekânlarda sağlıklı tedbirler almak önemlid...
Şirketlerde muhasebe yapılırken kullanılan programın işlevi ...
Pek çok tütün mamulü arasında belki de kendine has bir yeri ...
Yeni nesil harcama kartlarında oldukça ciddi ve önemli geliş...
Yerden ısıtmalı sistemler artık pek çok alanda kullanılıyor ...
Her yıl olduğu gibi bu yıl da tüm kıyafetlerde moda yenilend...
Mutlu bir beraberliğin en önemli detaylarını sizlerle paylaş...
İnternet, teknolojinin gelişmesi sayesinde ortaya çıkan, en ...
Anne ve bebek ürünlerinin kalitesi bir hayli önemlidir. Çünk...
Hem kilo vermek, hem de vücuttan toksinleri uzaklaştırmak iç...
Otellerde ve otelleri restoranlarında, yemekhanelerde, büyük...
Bebeklerimiz bizlere muhtaç olan canlılardır. Bizlerin hayat...