Demodex Nedir, Neye Sebep Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Sponsorlu Bağlantılar

Demodex, kıl foliküllerinde yaşayan küçük akarlara verilen isimdir. İnsanlarda, demodex insanlarda yüz derisinde, özellikle alın, yanaklar, burnun kenarları, kirpikler ve dış kulak kanallarında bulunur. Bazen demodikozis (demodikoz) adı verilen bir duruma neden olur. İnsandaki demodex istilalarına esas olarak katılan iki akar vardır: Demodex folliculorum ve Demodex brevis. Demodex folliculorum akarları, kıl foliküllerinin içinde veya çevresinde yaşar, göz çevresinde daha yaygın olma eğilimindedir, göz kapaklarını ve kirpikleri etkiler. Hem olgunlaşmamış hem de yetişkinlik evrelerinde ölü deri hücreleri, yağlar ve orada oluşan hormonlarla beslenir. Demodex brevis küçük kıl foliküllerine bağlı olan yağ bezlerinde bulunur ve bez hücreleri üzerinde beslenir. Demodex brevis akarlarının uzunluğu 0,15-0,2 mm’dir.

Bu yazıda özellikle Demodex folliculorum akarlarının bir sorun haline gelmesine neden olan ve onların varlığı ile ilgili durumlara bakılacak, ev ilaçları da dahil olmak üzere tanı ve tedavi yöntemleri ele alınacaktır.

Demodex Folliculorum

Demodex folliculorum akarları 0,3-0,4 mm uzunluğundadır. Bu akarlar çoğu zaman zararsızdır ve çıplak gözle görülemezler, sadece mikroskop altında yapıları görülebilir. Demodex folliculorum akarları fazla sayıda olduklarında istenmeyen belirtilere ve cilt sorunlarına neden olabilirler. Bu akarın sekiz ayağı 8-16 mm / s hızında hareket eder ve bu, esas olarak gece boyunca yapılır çünkü parlak ışık akarların folikül içine geri çekilmesine neden olur.

Demodex ve Demodikozis Kimlerde Bulunur?

Ciltte akarların bulunması düşüncesi hoş gelmese de aslında küçük miktarlarda olması yaygındır. İnsan demodex akarları büyük çocuklarda ve yetişkinlerde normal bir bulgudur ve beş yaşın altındaki çocuklarda nadiren görülür. D. folliculorum akarları erkeklerde kadınlardan daha yaygındır, 20-30 yaşlarındaki kişilerin etkilenme olasılığı daha yüksektir. İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV) enfeksiyonu gibi immün yetmezlik durumlarında da teşhis edilir. Demodex türlerinin akarlarının sebep olduğu cilt sorunlarına demodikoziz (demodikoz) denir. Demodex folliculorum akarlarının neden olduğu cilt sorunu “ pityriasis folliculorum “veya “spinulate demodicosis” olarak da bilinir. Foliküler pullanma nedeniyle cildin hafif kızarıklığı ve zımpara kağıdı benzeri dokusu ile bir kendini gösteren bir keratoz türüdür. Tahrişe ve yanma hissine de neden olabilir.

Demodex Folliculorum’un Belirtileri Nelerdir?

D. folliculorum doğal olarak insan derisinde görülür. Bu akarlar başkalarına temas yoluyla yayılır. 15 güne kadar canlı kalabilirler. Diğer cilt akarlarının aksine, D. folliculorum kıl foliküllerindeki cilt hücrelerinin miktarını arttırır. Derisinde akarları olan birçok insan onların varlığını bilmemektedir. Çok sayıda D. folliculorum akarı, yüz derisinde rosacea (gül hastalığı) benzeri semptomlara neden olabilir. böyle kişilere demodikoz teşhisi konabilir. Belirtileri şunlardır:

-Kuruluk
-Kaşıntılı veya pullu cilt
-Kızarma (al basması)
-Akneye benzeyen lekeler
-Kırmızılık
-Artan cilt hassasiyeti
-Yanma hissi
-Zımpara kâğıdı gibi pürüzlü hissedilen bir cilt
-Egzama
-Göz kızarıklığı

D. folliculorum, yalnızca rosacea gibi önceden var olan cilt sorunlarını şiddetlendirirse sorunlu hale gelir, akneleri, rosacea döküntülerini ve dermatit yamalarını kötüleştirebilir. D. Folliculorum’a ait akarların sebep olduğu belirtiler bazen ciddi olabilen cilt kurulukları ve akne ile karıştırılabilir. Akarları kontrol etmek, bu tip iltihaplı cilt hastalıklarının sonucuna yardımcı olabilir. Doktor, akarların yanı sıra yumurtalarından kurtulmaya yardımcı olabilecek bir krem reçete edebilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Havuç Tohumu Yağının Faydaları
Havuç tohumu yağının yararlarını öğrenmeye geçmeden önce hav...
Sarımsak Yutmanın Yararlarının Yanı Sıra Zararları
Sarımsak Yutmanın halk arasında her zaman faydalı olduğu bel...
Yumurtadan Daha Fazla Proteine Sahip Bazı Yiyecekler
İnsan vücudunda bulunan kasların yanı sıra hormonlar ve enzi...
Sürekli Üşümenin Nedenleri Nelerdir? Aşırı Üşüme
Üşümek sürekli olmadığında bir sorun teşkil etmesede, çevren...
Postprandiyal Hipotansiyon Nedir? Önleme Yolları
Sindirim sistemi, yiyecekleri sindirmek için yemekten sonra ...
Endometrial Kalınlık Nedir? Belirtileri ve Tedavi Şekilleri Nelerdir?
Endometrium uterus astarıdır ve kişinin doğurganlık yılları ...
Hamilelik Belirtileri En Erken Ne Zaman Başlar?
Doğurganlık çağındaki birçok kadının adet gecikmelerinde ken...
Büyüme Hormonu Eksikliği ve Kardiyovasküler Sistem
Büyüme hormonunun (BH) sadece metabolik bir hipofiz hormonu ...
Ostomi (Stoma) Nedir?
Ostomi terimi, vücuttan atıkların atılabilmesi için oluşturu...
Mandalina Esansiyel Yağı Faydaları
Mandalina esansiyel yağı, cilt bakımında akne, çatlaklar ve ...
Aloe Vera Tip 2 Diyabet Tedavisinde Yardımcı Olabilir mi?
Yapılan araştırmalarla Aloe veranın diyabetli kişiler için b...
Diş Sağlığının Bağışıklıkla İlgisi Var Mıdır?
Soğuk algınlığı, grip ve COVID-19 tehdidiyle birlikte bağışı...
Miyom Nedir? Belirtileri ve Tedavi Şekilleri
Miyom Nedir? Miyom, rahimde meydana gelen dokularda oluşa...
Kadınlarda İdrar Kaçırma Türleri
Kadınlarda idrar kaçırma genellikle birkaç çeşide ayrılırken...
Baş Ağrısı Nedenleri Nelerdir, Nasıl Geçer?
Baş ağrısı her insanın belli başlı dönemlerde karşılaşabilec...