Lohusalık Döneminin Psikolojik Etkileri

Sponsorlu Bağlantılar

Hamilelik döneminde alınan kilolar, vücutta meydana gelen çatlaklar, ciltte kuruma ve kırışıkların artması, üstüne üstlük doğum sonrası lohusalık… Bitmedi… Yeni doğan bebeğinizin ağlaması,sürekli emzirdiğiniz için kendinizi süt sağan bir makine gibi hissetmeniz, uykusuzluk, sorumlulukların artması, eşinizin bebekle münasebetinin sizinkine nazaran az olması… Lohusalık döneminde bu sebeplerden dolayı psikolojik olarak stabilite yaşanmaması gayet normal karşılanır.

Lohusalık dönemi psikolojisi

Yaratılış itibariyle kadınların erkeklere göre daha şanssız olduğu konulardan birisi hamilelik sonrası yaşanılan süreç. Gebelik döneminde, içinizde büyüyen yeni bir canlının varlığı ile mucizevi bir olayı tadıyor olmanın verdiği huzur, doğum esnasında ve sonrasında yaşanılan fiziksel ve hormonsal değişimlerle yerini stres, melankoli, depresyon, daha ilerisi psikoza bırakabilir. Bu durumda yapılacak en iyi şey, bilinçli bir ebeveyn olarak gerektiğinde psikolojik destek almaya hazır olmaktır.

Lohusalık döneminde psikolojik yıkıma dair ilk belirtiler: Melankoli

Melankoli,depresyon öncesi kişinin kendine dair karamsar bir tutum takınması ve kendi varlığına ilişkin umutsuzluğa düşmesidir. Bu süreç,doğumdan sonraki ilk 2 hafta boyunca gözlemlenebilir. Eğer 3-4 haftaya kadar sürerse, kişinin depresyona girmesi muhtemeldir.Melankoli dönemi, lohusalıkla birlikte başlayan hormonsal durumun bir etkisidir. İlaç tedavisi gerektirmez, birkaç hafta içerisinde belirtilerde azalmalar gözlemlenir.

Doğum sonrası depresyon

Doğum sonrası ilk 4 haftada ortaya çıkan psikolojik rahatsızlık, doğum sonrası depresyonu olarak adlandırılır. Kişilerde, halsizlik, isteksizlik,şaşkınlık, bebeğe karşı ilgisizlik, uykusuzluk, ağlama krizleri, kaygı bozuklukları vb. durumlar gözlemlenir. İleri vakalarda ölme isteği ya da intihar etme arzusu kendini gösterebilir. Depresyon sürecinde, anne bebeğini emzirme döneminde olduğu için antidepresan vb. ilaç tedavisi uygulanmaz. Bu gibi durumlarda, kadın doğum uzmanı ve psikiyatrın belirledikleri ortak bir tedavi uygulanması en doğrusudur.

Yeni yapılan araştırmalarda, ailenin geçim durumu ve statünün de doğum sonrası depresyon görülmesinde etkili olduğu bulunmuştur. Bekar ve fakir anneler ile genç yaşta anne olan kişilerde depresyonvakasına 2-3 kat daha sık rastlandığı tespit edilmiştir.

Doğum sonrası depresyon,emzirme sayesinde azalmakta ve en az 1 yıl içerisinde belirtileri psikolojik destek alınması sayesinde ortadan kalkmaktadır.

Doğum sonrası psikoz

Psikoz,doğum sonrası psikolojik süreçlerin en tehlikesi diyebileceğimiz bu süreçte, annenin gerçek ile hayali olan arasındaki bağlantısı kopar ve annenin sanrılar görmesi, yoğun duygu değişimleri yaşaması mümkündür. Bazı vakalarda annelerin bebeklerine karşı obsesif (takıntılı) bir hal aldığı gözlemlenmiştir. Psikozun ilk belirtileri doğumdan sonra 2 gün ila 3 hafta içerisinde görülebilir. İleri boyutlardaki psikozlarda,annelerin gerçekle bağlantılarını kaybetmeleri neticesinde bebeklerini öldürdükleri bilinmektedir. Psikoz,tedavisi acil ve ciddi bir durumdur, hastaların hastaneye yatırılarak tedavisi yapılır. 2-3 aylık etkili bir tedavi ile%95 oranında iyileşme sağlandığı bilinmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Kalitesiz Terlikler Ağrıya Neden Olabiliyor
Günümüzde birçok insan vücudunda çeşitli ağrılar yaşamaktadı...
En İyi Bahar Makyajı Nasıl Olmalı?
Kışı geride bıraktık ve bahar kendini her geçen gün biraz da...
İnsan Sağlığına Etki Eden Etmenler Nelerdir?
İnsan sağlığına tesir eden etmenleri bilmek gerekir. Bunun e...
Kulak Zarı Yırtılması Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Kulaklarımız bizim için hayati önem taşır, onlarla dünyadaki...
Serum Ne Gibi Durumlarda Hangi Kola Takılır?
Hastanede en çok uygulanan tedavi yöntemlerindne biride seru...
Konya'da Psikolojik Destek ve Terapi Hizmetleri
Günümüzün yoğun temposu, iş hayatındaki stres, ailevi soruml...
Devam Kremi Nereden Alınır?
Günümüzde ağrılar, sızılar ve daha pek çok farklı kronik ağr...
Şeker Hastalığı Gözde Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?
Şeker hastalığının en çok zarar verdiği bölgelerden biride g...
Yoğurt ve Karbonat Maskesi Tarifi ve Faydaları
Yoğurt ve Karbonat Maskesi Pek çok televizyon programında...
Vücudun Farklı Bölgelerindeki Uyuşukluk ve Karıncalanma Neden Olur?
Geçici uyuşma ve karıncalanma, ayak ayak üstüne atıp otururk...
Sperm Sayısının Genetik ile İlişkisi
Son zamanlarda, DNA fragmantasyon testleri laboratuvar uygul...
Saçların Dökülmesine Neden Olan Saçkıran
Saçkıran, belirtilerini hemen göstermeyen ve yavaş yavaş saç...
Sedasyon Ne Demek? Sedasyon Etkisi
Sedasyon yeni bir tıp terimi. Son yıllarda çok duyulan bu ka...
Sürekli Üşümenin Nedenleri Nelerdir? Aşırı Üşüme
Üşümek sürekli olmadığında bir sorun teşkil etmesede, çevren...
Diş Sağlığının Bağışıklıkla İlgisi Var Mıdır?
Soğuk algınlığı, grip ve COVID-19 tehdidiyle birlikte bağışı...