Epistemoloji Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Epistemoloji, insan bilgisinin olasılığı ve kapsamı ile ilgilenen bir felsefe dalıdır. Yunanca ‘bilgi’ anlamına gelen episteme’den türetilen epistemoloji, insanların kolektif çabalarına katkıda bulunan her bilimsel disiplini ilgilendirir. Epistemolojik teoriler, insan bilgisinin doğasını, kökenlerini ve sınırlarını keşfetmeye çalışır.

Medeniyetin başlangıcından beri her filozofun bir dereceye kadar epistemoloji ile ilgilendiğini söylemek güvenlidir. Felsefe, tanımı gereği bilgelik sevgisi veya gerçek bilgi arayışıdır. Filozoflar dikkatli bir incelemeyle hakikati inançtan ve görünüşlerden ayırmaya çalışırlar. Epistemoloji, gerçek bilgi olarak kabul ettiğimiz şey için bir temel sağlamayı amaçlar.

Platon ve Aristoteles gibi en önemli filozofların çoğu, bilginin mümkün olduğunu savundu. Epistemolojileri, görünüş ve gerçeklik arasında net bir ayrım yapma yeteneğine dayanıyordu. Platon için bu epistemoloji, formlar teorisi aracılığıyla ünlü bir şekilde resmedildi. Aristoteles’in epistemolojisi, gerçek bilgiye akıl ve mantığın uygulanmasıyla birlikte neden ve sonucun incelenmesi yoluyla ulaşılabileceğiydi.

Diğer antik felsefi okullar, özellikle şüpheciler, herhangi bir bilginin imkansız olduğunu ilan ettiler. Onlar için bilgi dediğimiz şey, en iyi ihtimalle sadece inanç olarak kabul edilir. Başka bir deyişle, hiçbir şeyin göründüğü gibi olduğundan asla emin olamayız. Şüphecilerin epistemolojisi, bilginin aslında mümkün olduğu fikrine bağlı olan stoacılar gibi diğer felsefe okullarından da büyük bir tepki ortaya çıkardı.

Şüphecilik antik Yunan’ın bir ürünü olmasına rağmen, Aydınlanma’nın başlangıcında 16. yüzyıl Epistemoloji Nedir?Avrupa’sında bir canlanma yaşadı. Orta Çağ’ın genel cehaletinden bıkan ünlü filozof Renee Descartes, gerçek bilginin olasılığının kanıtını sağlayan bir epistemoloji oluşturmaya çalıştı. Descartes işe şüphecinin hiçbir şey bilmediğimiz duruşunu benimseyerek başladı. Aklı, daha önceki tüm bilgilerini sadece bir inanç olarak kabul ederek, mantıksal olarak çürütülemeyecek en basit, temel veya gerekli gerçeği keşfetmekte özgürdü. Buna “şüphe yöntemi” adını verdi.

Descartes, tüm deneyiminin algıları tarafından çarpıtılabileceği olasılığı nedeniyle hemen hemen her şeyden şüphe edebileceğini keşfettikten sonra cesaretini kırdı. Fiziksel duyularından kaynaklanan her duyum onu pekâlâ aldatıyor olabilir. En sonunda, aldatılabilmesi için bir zihne sahip olması ve düşünen bir varlık olması gerektiğini keşfetti ya da ünlü bir ifadeyle: Cogito Ergo Sum ya da Düşünüyorum, öyleyse varım. Düşünebildiği için var olduğunu kesin olarak bilebileceği sonucuna vardı. Descartes için bu gerçek, bilginin imkânını tesis eden bir epistemolojinin başlangıcıydı.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Sirke ile Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Sirkenin cilt bakımında faydalı bulunduğunu biliyor muydunuz...
İnsanlar Neden Gözleri Kapalıyken Düz Yürüyemez?
İnsanların gözleri kapalıyken dümdüz yürüyemediği problemi b...
Balayı En Çok Hangi Şehir'de Yapılıyor?
İnsanların stresli yaşam koşullarında yılın belli dönemlerin...
En Çok ve En Az Şeker İçeren Meyveler
Meyvelerin beslenmedeki yerleri önemlidir. Meyveler sağlık i...
Evcil Köpek Alırken Hangi Cinsler Tercih Edilmelidir?
Golden ilanlarına baktığımızda özellikle yaz aylarında köpek...
Burçların Hiç Bilmediğiniz Özellikleri
Burçların ilginç özelliklerini öğrenin!;Yüksek Topuklar ekib...
Cilt Kızarılıklarından Kurtulmanın Yolları
Elbette adeta bebek gibi bir cilde sahip olmak hepimizin ist...
En Güzel Yemek Masası Modelleri
Evlerimiz kendimizi güvende hissettiğimiz, sevdiklerimizle b...
Beylikdüzü Kamyonet Nakliye Firması ve Fiyatları
Beylikdüzü kamyonet nakliye arasında profesyonel ve en uygun...
Banyo Dekoru Nasıl Olmalı?
Banyosunu yeniden tasarlamak isteyenler buraya! Evin diğer a...
Kitap Alanlar Eski Kitap Alanlar
Doğru yere geldiniz! İkinci el kitaplarınızı nakit olarak...
Erkekleri Ele Veren Vücut Hareketleri
Erkeklerin günlük hayatta yaptıklarıyla ilgili birçok konuda...
Yaşam Süresi Yönetimi Nedir?
İnsanların sağlığını rahatsız eden zorluklardan biri de kron...
Saç Düzleştiricisiyle Parlak Saçlar Nasıl Yapılır?
Bayanların güzelliklerine güzellik katan saçlarına ekstra ba...
Dikiş Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çoğu firma tekstil malzemelerini üretmek için dikiş makinele...