Pala Boynuzlu Oriks Nasıl Bir Canlıdır?
Tek boynuzlu at efsanesinin arkasında olabilecek zarif bir antilop, pala boynuzlu oriks. Çöl yaşamına fevkalade uyumlanmıştır. Şu anda vahşi doğada soyu tükenmeye ramak kalmış durumdadır. Koruma görevini üstlenen bilim adamları Tunus, Çad ve Nijer’de yeniden popülasyonu arttırma programları üzerinde çalışıyorlar.
Fiziksel TanımPala Boynuzlu Oriks Nasıl Bir Canlıdır?
Oriks, çoğunlukla beyazdır, kırmızımsı kahverengi boyunları ve yüzünde işaretleri ve uzun, koyu, püsküllü bir kuyruğu vardır. Beyaz önlük çölün sıcaklığını yansıtmaya yardımcı olur. Siyah derileri ve dil uçları güneş yanığına karşı koruma sağlarken, genişlemiş toynakları oriksin kum üzerinde kolayca yürümesini sağlar. Yoğun kirpikler ve güçlü göz kapakları rüzgardan savrulan kuma karşı koruma sağlar. Hem erkek hem de dişi pala boynuzlu oriks, birkaç fit uzunluğunda büyüyen uzun, çıkıntılı, keskin uçlu ve geriye doğru kavisli boynuzlara sahiptir.
Pala boynuzlu oriks, su kıtlığıyla baş etmenin ilginç bir yoluna sahiptir. Vücut sıcaklığındaki artışı birkaç derece tolere edebilirler. 116 derece Fahrenheit’lik bir iç vücut sıcaklığını tolere edebilmek, oriksin fazla terlemesine gerek olmadığı anlamına gelir, bu da su tasarrufu sağlar. Bu uyarlanabilir hipertermi, vücut sıcaklıkları normalin altına düştüğünde geceleri aşırı ısıdan kurtulmalarını sağlar.
Sıcak ve kurak ortamlara bu fizyolojik adaptasyonun yanı sıra uzun süre su içmeden de gidebilirler. Uzantıları yoluyla ısıyı yayarlar.
Boyut
Bu çöl antilopları omuzda 4,6 fit (1,4 metre) boyundadır ve baş ve vücut uzunlukları 4,9 ila 7,5 fit (1,5 ve 2,3 metre) arasındadır. 220 ila 460 pound (100 ila 210 kilogram) arasındadırlar.
Yerli Habitat
Bir asır önce, çöle adapte olmuş yüz binlerce antilop, Fas, Tunus, Cezayir, Libya, Mısır, Moritanya, Mali, Nijer’in bazı bölgelerini içeren geniş bir çöl ve alt çöl ekosistemi olan Kuzey Afrika’nın Sahra ve Sahel bölgelerinde dolaşıyordu.
İnsan rahatsızlığı, aşırı avlanma, kuraklık ve aşırı hayvan otlatma ve gıda kaybı nedeniyle, pala boynuzlu oriksin artık vahşi doğada nesli tükenmiştir, ancak araştırmalar Nijer ve Çad’ın yeniden yerleştirme için uygun habitatlara sahip olabileceğini ve bazı yeniden girişlerin olduğunu göstermektedir.
Yemek/Yeme Alışkanlıkları
Kurak toprak antilopları, çiftlik hayvanlarının aksine, habitatları için çok uygundur, aylarca hatta yıllarca içme suyu olmadan hayatta kalır, seyrek bitkili habitatlarında yedikleri bitkilerden nemi alırlar. Pala boynuzlu oriks, taze otlatma ve su aramak için muazzam mesafelere göç eder. Uzun mesafelerde hava nemindeki hafif değişiklikleri tespit edebilirler.
Pala boynuzlu oriksler, otları, sulu kökleri ve tomurcukları yerler. Akasya tohum kabukları, genç buzağıları olan anneler için önemli besinler sağlar. Yabani kavun ve Capparis’in dalları ve sürgünleri hayati nem kaynaklarıdır. Geceleri besleme, oriksin yemlerindeki daha yüksek su içeriğinden faydalanmasını sağlar. Çok kuru dışkı peletleri ve çok konsantre idrar üretirler.
Pala Boynuzlu Oriks Nasıl Bir Canlıdır?
Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi’nin oriksi, otobur peletleri ve meyve bahçesi otu yiyerek besleniyor. Zenginleştirme için, oriks ayrıca değişen göz, çeşitli aromalı samanlar ve içinde yiyecek bulunan bulmaca besleyicileri alır.
Sosyal Yapı
Oriks, çok yaşlı erkekler dışında nadiren yalnız görülür. Tarihsel olarak, bu oriks, tek bir erkek tarafından yönetilen 20 ila 40 kişilik sürüler halinde yaşadı. Göçler ve suyun bol olduğu zamanlarda 1000 ve daha fazla sürü görüldü.
Üreme ve Geliştirme
Çiftleşmeden yaklaşık 8 ila 8,5 ay sonra dişiler, yaklaşık 22 pound (10 kilogram) ağırlığında tek bir buzağı doğurur.
Uyku Alışkanlıkları
Pala boynuzlu oriks günün sıcağında hareketsiz hale gelir, gölge arar ve kuruyan rüzgarlara maruz kalmayı azaltmak için kumdaki sıyrıkları kazar. Esas olarak geceleri otlanırlar.
Ömür
Oriksin vahşi doğadaki ömrü bilinmemektedir, ancak insan bakımında yirmili yaşlarına kadar yaşamaları mümkündür.
Koruma
Bir zamanlar Kuzey Afrika’nın çoğuna dağılmış olsa da, pala boynuzlu oriksin yaygın aşırı avlanma, habitat kaybı ve kalıcı kuraklık kombinasyonu nedeniyle şu anda vahşi doğada soyu tükenmiş olarak kabul edilmektedir. Abu Dabi Çevre Ajansı tarafından yönetilen ve Sahara Koruma Fonu, Londra Zooloji Derneği ve Smithsonian Koruma Biyolojisi Enstitüsü’nün de dahil olduğu bir yeniden giriş projesi, oriksi Çad’a geri döndürmek için Çad hükümeti ve uluslararası hayvanat bahçesi topluluğu ile işbirliği içinde çalışıyor. Türün eski bir kalesi olan ülke, dünyanın en büyük karasal koruma alanlarından birine sahip – Ouadi Rime-Oaudi Achim Av Hayvanları Koruma Alanı.
Esaret altında yetiştirilen 23 bireyden oluşan ilk sürüm 2016’da başladı. Smithsonian bilim adamları, uydu izleme tasmaları aracılığıyla her hayvanın salınımını izliyor. İzleme tasmaları, oriks hareketleri ve hayatta kalma ile ilgili verilerin yanı sıra, radyo telemetri yoluyla yerdeki bireylerin izlenmesi ve izlenmesi için bir araç sağlıyorlar. Yeniden üretimler başladığından beri, vahşi doğada üç pala boynuzlu oriks doğdu.
Oriksin vahşi doğada bilinen son fotoğrafı 1980’de Nijer’deki Aïr Dağları’nda çekildi. 1996 yılında, Çad’da birkaç hayvanın vahşi doğada hayatta kaldığına dair doğrulanmamış raporlara dayanarak, oryrikse Kritik Tehlike Altında statüsü verildi. Bununla birlikte, oriksin vahşi doğada hayatta kaldığına dair kesin bir kanıt elde edilemedi, bu nedenle IUCN Kırmızı Liste durumları Vahşi Doğada Tükenmiş olarak güncellendi.
Bu çöl antiloplarının hayvanat bahçesi popülasyonları, Kuzey Amerika ve Avrupa hayvanat bahçeleri arasındaki işbirliği nedeniyle gelişiyor. Üreme başarısına rağmen, her türün bireyleri küresel olarak geniş çapta dağılmış durumda ve bu da genetik yönetimi zorlaştırıyor.
Pala Boynuzlu Oriks Nasıl Bir Canlıdır?
Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi ve Koruma Biyolojisi Enstitüsü’ndeki bilim adamları, değerli ancak davranışsal olarak uyumsuz çiftler arasında üremeyi sağlamaya yardımcı olmak için pala boynuzlu oriks için suni tohumlama tekniklerine öncülük ettiler; hayvan taşıma risklerini ortadan kaldırmak; ve popülasyonlar arasında gen alışverişi için bir araç sağlamak amaçlandı. Programın başarısı, Kuzey Afrika’da yeniden başlatma çabalarına yol açan şeydir.
Hayvanat bahçesindeki bireylere ek olarak, Smithsonian Koruma Biyolojisi Enstitüsü, bu genetik yönetim programına katkıda bulunmak için bir oriks sürüsü barındırıyor. Nisan 2010’da, SCBI’de 13 yıl aradan sonra bir oriks buzağı doğdu. Halihazırda Hayvanat Bahçesi’nde ikamet eden bireylerin daha sonra Haziran 2011’de doğmuş olması programın başarısını artırmıştır.
Pala boynuzlu oriks ile ilgili bir başka araştırma unsuru, Türlerin Hayatta Kalması için Koruma Merkezleri ile işbirliği içinde yeni yönetim stratejilerini değerlendirmektir. Bu proje, sürü yönetiminin gen çeşitliliği, hayvan sağlığı, üreme uygunluğu, hayvan refahı, sosyal davranış ve ekonomi (yani, hayvanları iki veya üç hayvandan oluşan çok küçük gruplar yerine sürüler halinde yönetmenin maliyeti) üzerindeki etkisini incelemektedir.
Sponsorlu BağlantılarDoğal Gaz ve Tüp kaçakları önemli tehlikeler arz edebiliyor....
Golden ilanlarına baktığımızda özellikle yaz aylarında köpek...
Kentleşme sürecinde onay alınmasını gerekli kılan yangın kap...
İnsanlar sevdikleri kişilere özel günlerde ya da onlara özel...
Hayat arkadaşınız ile attığınız o özel imza sonrası, evliliğ...
Fit Nedir? Bir uzunluk ölçüsü birimi olan fit, feet ya da...
İnsanların sağlığını rahatsız eden zorluklardan biri de kron...
Bilindiği gibi ülkemizde bazı sorunlar yaşarız. Bu sorunları...
Kepek neden olur? Kepekli saçlar için bakım ve maske önerile...
Hipromelloz, yaygın olarak farmasötik ve endüstriyel alanlar...
Keratin bakımı, özellikle çok kabaran, elektriklenen veya ad...
Sirkenin cilt bakımında faydalı bulunduğunu biliyor muydunuz...
Sivilci izleri hemen herkesin muzdarip olduğu konulardan bir...
Kış aylarında kar yağmadığı yıllarda bir nebzede olsa içimiz...
Su terazisi, inşaat ve mühendislik projelerinde hassas düzle...