Siyamang Nasıl Bir Canlıdır?

Sponsorlu Bağlantılar

Siamanglar, Malay Yarımadası ve Sumatra yağmur ve muson ormanlarının ağaçlık sakinleridir. Bu canlıların Ayırt edici özellikleri, sosyal açıdan önemli seslendirmeler yapmak için kullandıkları büyük bir boğaz kesesidir. Bu primatlar, yasa dışı evcil hayvan ticareti ve habitat kaybı nedeniyle tehlike altındadır.

Fiziksel TanımSiyamang Nasıl Bir Canlıdır?

Erkekler, dişiler ve bebekler, ağız ve çene çevresinde soluk tüyleri olan uzun, tüylü siyah paltolara sahiptir. Erkeklerin genital bölgesinde uzun bir saç tutamları vardır. Siamangların grimsi veya pembemsi bir boğaz kesesi vardır ve bunlar seslendirme sırasında şişerler. Boğaz kesesi bir greyfurt kadar büyüyebilir. Kolları, beyaz yanaklı şebeğin bacaklarından daha uzundur ve elleri ve ayakları daha geniştir. Kol uzunluğu vücut uzunluğunun iki buçuk katına ulaşabilir. Primatların ikinci ve üçüncü ayak parmakları arasında hafif bir ağ vardır. Her iki cinsiyette de uzun köpek dişleri, karşıt başparmakları ve diğer ayak parmaklarından derinden ayrılmış bir başparmağı vardır. Diğer primatlar gibi, siamangların da oldukça gelişmiş bir beyni vardır.

Yerdeyken, siamanglar genellikle iki ayak üzerinde hareket ederler. Ağaçlarda, dallar arasında el-over akrobatik sallanma yöntemiyle hareket ederler, buna brachiating denir. Yavaş hareket ederken, bir dalı tutarken ve diğerini tutmadan önce serbest bırakırken bir sarkaç gibi sallanırlar, böylece vücut havada serbestçe yansıtılır. 25 ila 32 fit (8 ila 10 metre) uçuşlara tanık olunmuştur. Bununla birlikte, daha ağır ve daha büyük siamanglar, beyaz yanaklı şebeklerden daha yavaş hareket eder.

Boyut

Siamang’lar 29 ila 35 inç (74 ila 89 santimetre) boyunda ve yaklaşık 23 pound (10 kilogram) ağırlığında diğer jibonlardan biraz daha büyüktür.

Yerli Habitat

Siamanglar, Malay Yarımadası ve Sumatra dağlarında yağmur ormanlarında ve muson ormanlarında yaşar. Nispeten küçük aralıkları vardır, yaklaşık 60 dönüm (0.24 kilometrekare). Günde yaklaşık yarısı kadar seyahat ediyor gibi görünüyorlar, bunun nedeni daha yaygın bir yiyecek olan yaprakların daha büyük bir yüzdesini tüketmeleri olabilir.

Menzillerinin yaklaşık yüzde 60’ını grup bölgesi olarak savunuyorlar. Siamang grupları için sınırları belirlemek daha zordur, çünkü onların yüksek sesli çağrıları gruplar arasında daha fazla boşluk yaratır ve çatışmalar çok nadirdir.

İletişim

Seslendirme yeteneği bu primatlar için büyük bir sosyal yatırımdır. Dişi büyük çağrı sırasındayken bile erkekler ve dişiler birlikte seslendirmeye başlarlar. Siamang, seslendirme yaparken boğaz kesesini kullanarak iki farklı nota üretebilir: derin bir patlama (ağzı kapalıyken kesenin içinde şarkı söylediğinde) ve yüksek bir “vay” (ağzı açıkken kesenin içinde şarkı söylediğinde).

Ormanlarda derin patlama sesi, yüksek perdeli vay sesinden daha uzağa taşınır. Siamang ayrıca havlamaya benzer bir seslendirme de yapar. Ayarlanan aramalar birbiri ardına tekrarlanır. Yavaş başlarlar ve hızları artar. Çağrılara genellikle davranışsal akrobasi eşlik eder.

Yemek/Yeme AlışkanlıklarıSiyamang Nasıl Bir Canlıdır?

Siamang’lar genellikle meyve ve yeni yapraklar yerler ve diyetlerinde diğer birçok şebekten daha büyük oranda yapraklı yiyecekleri içerir. Siamanglar ayrıca az miktarda böcek, kuş yumurtası ve küçük omurgalılar da yerler. Siamanglar yemek yerken zamanlarının yaklaşık yüzde 44’ünü meyve yiyerek ve yüzde 45’ini yaprak yiyerek geçirirler. Siamang, beslenme süresinin büyük bir bölümünde tek koluyla kendini asar.

Sosyal Yapı

Beyaz yanaklı şebek gibi, siamanglar da tipik olarak yavruları olan yetişkin bir çiftten oluşan esnek sosyal gruplar halinde yaşarlar. Erkek siamanglar, yavruları için diğer gibbon türlerinden daha fazla bebek bakımı sergilerler ve bebeğin ikinci yılında bebek taşıma sorumluluğunun çoğunu devralırlar.

Siamanglar, günlük aktiviteler sırasında daha fazla koordinasyon ve temasa sahip oldukları için dikkat çekicidir. Aile genellikle bir birim olarak yiyecek arar. Siamang’lar şiddetle toprak sahibidir ve bölgelerini günlük şarkı söyleme ritüelleriyle savunurlar. Çok nadir görülen sınır anlaşmazlıkları, ağaçların arasında yüksek hızlı kovalamaları, ilerledikçe tokatlamaları ve ısırmaları içerir.

Siamang’lar günlük bir düzeni veya rutini takip eder. Gün doğarken uyanırlar ve yiyecek aramaya çıkmadan önce sabah konserlerini gerçekleştirirler. Bir siamang’ın dolmasını yemesi genellikle yaklaşık beş saat sürer. Sekiz ila on saatlik aktiviteden sonra dinlenecek veya uyuyacak bir yer belirlerler.

Çoğu primat gibi, bir siamang’ın en önemli sosyal aktivitelerinden biri de tımar etmektir. Yetişkinler günde ortalama 15 dakika damat olurlar. Tımar, egemenliğin bir göstergesidir. Daha baskın hayvanlar, verdiklerinden daha fazla tımar alırlar. Yetişkin bir erkek, dişileri ve alt yetişkin erkekleri tımar eder. Üreme mevsiminde, yetişkin erkekler dişilere daha fazla odaklanacaktır.

Üreme ve Geliştirme

Siamang gebelik süresi yaklaşık yedi buçuk aydır. Her iki veya üç yılda bir tek yavru doğar. Yavrular ilk üç-dört ay sürekli olarak annelerinin karınlarına yapışırlar. Babalar, bebek iki yaşına geldikten sonra sütten kesme anında bebek taşımaya başlayabilir. Siamanglar altı ya da yedi yaşında olgunluğa erişirler. Bir dişi, yaşamı boyunca nadiren ondan fazla yavru doğurur.

Koruma

Siamangların nesli tehlikededir. Özellikle yasadışı evcil hayvan ticareti ve habitat kaybı nedeniyle sayıları son 40 yılda yüzde 50 azalmış bulunmaktadır. Bu uygulama yasadışı olsa da, insanların evcil hayvan olarak bebek sahibi olabilmesi için birçok yetişkin öldürülür.

Siamang’ın hayatta kalmasına yönelik en ciddi tehditlerden biri, Endonezya ve Güneydoğu Asya’daki sürdürülemez kereste çıkarma uygulamasıdır. Habitat tahribi ve ardından ticari kereste hasadı veya arazinin tarıma (özellikle hurma yağı) dönüştürülmesinden kaynaklanan bozulma, bu ağaçta yaşayan maymunlar için çok ciddi bir tehdit oluşturuyor. Ayrıca, Güneydoğu Asya’da yasadışı evcil hayvan ticareti patlama yaşıyor ve bebek maymunlar çok popüler evcil hayvanlar kapsamında tutuluyor.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Siyah Noktalardan Nasıl Kurtulurum?
Evde, siyah noktalardan kurtulmak için doğal yöntemlerden, k...
Neden Tuvalet Kapıları Kısa Yapılır?
Hep merak edilen bir konu olmuştur, halka açık tuvaletlerde ...
Ünlü Fizikçiler ve Tarihe Geçen Keşifleri
Bilim, yüzyıllar boyunca tüm insanlığa bilmediklerinin kapıs...
Elde Edilmesi Zor Kadınlar Kova Burçları
Astrolojinin rehberlik gücünden faydalanıp kova burcunun 8 m...
Elmalardaki Doğal Mum Tabakası
Taze meyveler ve sebzeler yüzde 80 ila yüzde 95 su içerir. Y...
Hipnozda Dış Hareket Mekanizmaları
Hipnoz, danışan klinisyenin önerilerine cevap verebilecek ka...
Palamut Fiyatları Ne Kadar? 2017
Balık mevsiminin başlamasıyla birlikte Palamut sevenlere iyi...
2020 Yılı Dekorasyon Modası
Giyim sektöründe olduğu gibi ev,ofis yani dekorasyon konusun...
Balayı En Çok Hangi Şehir'de Yapılıyor?
İnsanların stresli yaşam koşullarında yılın belli dönemlerin...
HGS Uygulamasında Tasarruf Etmenin Yolları
Yolculuğa çıkmadan önce trafiğin yoğunluk saatini ve gişeler...
Çay üstündeki qala Kəlbəcər
Yurdumun her guşesi bir nağıllar diyari,qəhramlıq dastanıdır...
Sudaki Kireç Nasıl Arıtılabilir?
Hayatımızın vazgeçilmezi ve en önemli kaynaklarından biri ol...
Yaban Havucu (Pastinaca Sativa) Nasıl Bir Bitkidir?
Yaban havucu yaklaşık 4 feet boyunda büyüklüğünde olup, ekil...
İnsan Beyni Eksiltici Değişiklikleri Neden Gözden Kaçırır?
Beynimiz neden çıkartma, eksiltme, sadeleşme yoluyla gelişme...
Yazın Neden Dolu Yağar?
Kış aylarında kar yağmadığı yıllarda bir nebzede olsa içimiz...