Tüp Bebek Uygulamasında Yaş Sınırı Nedir?
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, yaş faktörünün tüp bebek tedavisinin başarısında çok etkili bir rol oynadığını belirtti. Peki, tüp bebek uygulamasında yaşın önemi nedir? Yaş sınırı nedir? Tüp bebek en fazla kaç kere denenmeli? İşte yanıtı…
TÜP BEBEK UYGULAMASINDA YAŞIN ETKİSİ
Kadınlardaki doğurganlık oranı 35 yaşından sonra azalmasına paralel olarak düşük yapma riski de artış gösterir. Yumurtalık kapasitesinin uygun olduğu kabul edilen 45 yaşına kadar tüp bebek işlemi uygulanabilir. Ancak 38 yaş ve üzeri kadınlarda uygulama yapılırken, istenilen cevabı almak yaştaki artışla beraber pek mümkün olmayabilir. Bu durum da gebelik şansını etkiler.
GEBELİK ŞANSI DÜŞÜYOR
Kadının yaşı tüp bebekteki başarı şansını etkilemektedir. Yeni doğan bir kız çocuğunda 1-2 milyon olan yumurtalık rezervi ilk adetin görüldüğü yaşlarda 250-300 bine düşerek, menopoz dönemine kadar azalarak tükenmekte, özellikte 37 yaşından sonra rezervde büyük kayıplar yaşanmaktadır. Bununla birlikte yumurta kalitesinde bozulmalar meydana gelirken, gebe kalma ve sağlıklı çocuk sahibi olma şansı da düşmektedir.
Yardımcı üreme tekniklerinin uygulandığı ileri yaştaki anne adaylarına gebelik şansını artırmak amacıyla ‘preimplantasyon genetik tanı’ uygulanabilir. Bu teknikler ile embriyolar anne rahmine aktarılmadan önce kromozomlar incelenir, bu şekilde anormal olan embriyoların transferinden kaçınılır.
TÜP BEBEK EN FAZLA KAÇ KEZ DENENMELİ?
Tüp bebek tedavisinde çiftlerin ilk denemede gebelik elde etme oranının yüzde 100 olarak görülmesi oldukça yanlıştır. Bu durumda başarısız olan tüp bebek tedavileri, umut kırıcı olabilir. Tedavinin kaç kez denenmesi gerektiği hakkında belirlenmiş bir sayı yoktur. Çiftlerin isteği doğrultusunda, doktorların da tavsiyesi ile çiftlerin sağlık durumunun uygun görüldüğü sürece yeni denemeler yapılabilir.
PSİKOLOJİK AÇIDAN GÜÇLÜ OLMAK ÇOK ÖNEMLİ
Tüp bebek tedavilerinde en önemli nokta çiftlerin sabrıdır. Tüp bebek başarısızlıklarında, başarısızlığa neden olan sebepler saptanmalı, ona göre yeni bir tedaviye başlanılmalıdır. Bu şekilde başarı şansı da yükselir. 3 denemeden sonra tüp bebekte başarısızlık gündeme gelmektedir. Bu denemelerin ardından başarı oranında büyük bir fark görülmez. Böyle bir durumda çiftlerin genel bir muayeneden geçerek, olası başarısızlık nedenlerinin araştırılması gerekir. Gerektiğinde preimplantasyon genetik tanı, bağışıklık tedavisi, assisted hatching (lazerle tomurcuklanma), blastokist transferi, rahim dinlendirme yöntemleri ve sperm seçme yönteminin değiştirilmesi gibi tedaviler de tercih edilebilir.
Sponsorlu BağlantılarDudak çatlamaları bir hayli can sıkıcı olabiliyor. Sadece du...
Sinema, görüntülerin veya çizilmiş desenlerin ışıkla bir per...
Mercekler ve mercek tipleri şekillerine göre ayrılmaktadır. ...
2019 yılında Kurban Bayramı tarihi önemli konular arasında y...
Kahve, Rubiaceae ailesinin Coffea cinsinden tropikal çok yıl...
Lazer Epilasyon Bakırköy Beautyderm kliniğinde uzun yıllarda...
Kova burcu erkeğinin aşk ve cinsellik sırlarını öğrenmek siz...
İnsanlar sevdikleri kişilere özel günlerde ya da onlara özel...
Dedektörler günümüzde önemli bir yere sahiptir. Yer altında ...
Kriller, hayvanlar âleminin eklembacaklılar şubesinin, kabuk...
Bir çok ebeveyn çocuğunun sürekli olarak inat etmesi ve 'hay...
Siamanglar, Malay Yarımadası ve Sumatra yağmur ve muson orma...
Metrobüs'te zaman zaman yaşanan kavgalara bir yenisi eklendi...
Güzellik kadınların hayatında olmazsa olmaz kavramların başı...
Her şeyin bir ömrü olduğu gibi duvar boyalarınında bir ömrü ...